Companiile de stat, controlate de Guvern și autorități locale, nu au reușit să-și reducă în trimestrul al doilea restanțele, totalul datoriilor cu termen de plată depășit fiind de 10,7 miliarde de lei, la fel ca la finele lunii martie. Restanțele celor circa 1.200 de companii au crescut puternic în contextul impactului economic al măsurilor pentru combaterea pandemiei de coronavirus. Dacă în decembrie 2019 se situau la 4,4 miliarde de lei, în iunie 2020 au ajuns la 5,64 miliarde de lei, în decembrie la 9,55 miliarde de lei, iar acum staționează la 10,7 miliarde de lei, deși economia își revine accelerat.
ANAF a publicat un proiect de ordin de președinte privind privind natura informațiilor pe care contribuabilul/plătitorul trebuie să le declare prin fișierul standard de control fiscal (SAF-T), modelul de raportare al acestuia, procedura de transmitere, precum și termenele de depunere și data/datele de la care categoriile de contribuabili/plătitori sunt obligate să depună fișierul standard de control fiscal. Astfel, proiectul prevede ca depunerea SAF-T să devină obligatorie de la data de 1 ianuarie 2022 pentru marii contribuabili, de la 1 ianuarie 2023 pentru mijlocii și de la 1 ianuarie 2025 pentru mici.
ANAF a încheiat în perioada martie - iunie anul acesta un număr de 58 de inspecții fiscale la firme care fac transport transfrontalier de marfă, în urma cărora a stabilit sume suplimentare în valoare de 283,37 milioane lei, potrivit unui document ANAF analizat de Profit.ro. O mare parte a acestei sume provine, probabil, din reîncadrarea diurnelor șoferilor ca venituri de natură salarială, ceea ce presupune un nivel mult mai ridicat de taxare. ANAF are în derulare încă 41 de astfel de inspecții fiscale, despre care afirmă că nu ca obiectiv impozitarea "diurnei", dar că inspecțiile au constat că au fost acordate sume de bani denumite generic "diurnă", în funcție de productivitatea muncii, aceste sume neavând legătură cu destinația indemnizatiilor de delegare/detașare prevăzute de lege, fiind acordate în vederea asigurării salariului minim din statul membru.
Ministerul Finanțelor a publicat specificațiile tehnice pentru proiectul e-Factură, despre care premierul Florin Cîțu a anunțat săptămâna trecută că va fi lansat pe 15 septembrie în teste, urmând ca de la 1 octombrie să fie operațional pentru facturile emise în relația dintre firme și instituții de stat (B2G - business to government). O dezvoltare ulterioară a acestui sistem va viza și facturile emise între firme (B2B - business to business). Potrivit premierului, dezvoltarea sistemului eFactură va avea loc la finalul anului.
Guvernul intenționează să împrumute de pe piețele externe, prin emisiuni de obligațiuni, 13,5 miliarde de euro în perioada septembrie 2021 - decembrie 2022, din care aproximativ 3 miliarde de euro până la finalul acestui an. Aceste împrumuturi se adaugă celor în lei luate prin emisiuni de obligațiuni pe piața internă. Pentru a putea contracta împrumuturile în valută, Ministerul Finanțelor a pregătit majorarea plafonului pentru programul de emisiuni de titluri de stat „Medium Term Notes” (MTN) de la 46 miliarde de euro la 56 miliarde de euro.