Cei mai slabi ani în ce privește beneficiul direct al relației cu UE sunt primii de la aderare, cu un minim chiar în 2007.
Angajații ANAF care trebuie să ajute contribuabilii să depună Declarația Unică vor fi prezenți la autoritățile fiscale locale (direcțiile de taxe ale primăriilor) o perioadă mai lungă, din ianuarie și până pe 25 mai, prevede un proiect de ordin comun al ministrului Finanțelor și ministrului Dezvoltării regionale. Ordinul în vigoare în prezent prevede prezența acestor angajați ANAF la sediile autorităților locale până pe 15 martie, iar extinderea până pe 25 mai vine după ce anul trecut termenul pentru depunerea Declarației Unice fost extins de la 15 martie la 25 mai.
Datoria publică a depășit, probabil, pragul de 50% din PIB în iulie, în contextul în care Guvernul a împrumutat la începutul lunii 3,5 miliarde de euro (17,2 miliarde lei) de pe piața externă. Ieșirea pe piața externă a fost motivată și de nevoia de a-și acoperi necesarul de finanțare în contextul unor luni în care a împrumutat mai greu de pe piața internă. Ministerul Finanțelor a anunțat că datoria publică la finalul lunii mai s-a situat la 49,7% din PIB, în scădere ușoară de la 49,9% din PIB în aprilie. Scăderea a survenit în contextul revenirii economiei, dar și ca urmare a împrumuturilor lunare mai reduse pe piața internă, unde cererea pentru datoria statului este temperată.
Ministerul Finanțelor a elaborat un proiect de ordin de ministru care ar urma să actualizeze ordinul ce prevede procedura de aplicare a măsurilor de restructurare a obligațiilor bugetare restante la 31 iulie 2020. Facilitatea de restructurare a fost extinsă anul trecut de Guvern, prin ordonanță de urgență, astfel încât să se aplice obligațiilor la buget restante la 31 decembrie 2020, față de 31 iulie 2020, cât era limita anterior.
ANAF a cerut Ministerului Justiției clarificarea situației legislative în ce privește sporul pentru risc și solicitare neuropsihică, diminuat de la 25% la 5% la începutul anului 2017, dar pentru care un număr semnificativ de angajați ai direcției Antifraudă au câștigat în instanță reîntregirea și plata din urmă a diferențelor. Practica instanțelor este neunitară pe această speță, cu decizii în favoarea solicitărilor angajaților, dar și de respingere a acestora. Cum în mare majoritate deciziilor au fost favorabile angajaților, cel mai probabil așa va fi și recursul în interesul legii solicitat de către Ministerul Justiției Procurorului General de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, afirmă reprezentanții angajaților.