Datoria publică a depășit în luna ianuarie pragul istoric de 500 de miliarde de lei, echivalentul a 47,8% din Produsul Intern Brut (PIB), potrivit datelor Ministerului Finanțelor. Datoria statului a explodat anul trecut, în contextul în care deficitul bugetar a înregistrat un record, de 102 miliarde lei. La finele lunii decembrie, datoria se afla la 498,35 miliarde lei, iar la finele lunii ianuarie a ajuns la 503,6 miliarde lei. Îngrijorător este că statul are planificate și pentru acest an împrumuturi foarte mari, astfel că la final de 2021 datoria publică se va apropia de 600 de miliarde de lei sau ar putea depăși acest nivel dacă planurile Guvernului, privind colectarea de taxe și cheltuielile, vor fi date din nou peste cap de efectele pandemiei de coronavirus.
Conformarea voluntară la declarare și la plată a obligațiilor fiscale de către contribuabili, firme și persoane fizice, ar urma să revină la niveluri considerate normale până la finalul anului 2022, estimează ANAF. Obiectivul este asumat în Strategia ANAF pentru perioada 2021-2024. În timp ce depunerea voluntară a declarațiilor fiscale a înregistrat un recul de numai 1-3 puncte procentuale în 2020, plata a coborât chiar și cu 10 puncte procentuale în trimestrele al doilea și al treilea, în care s-a resimțit puternic impactul pandemiei de coronavirus, iar Guvernul a dat plătitorilor de taxe și impozite posibilitatea să-și amâne plata, fără penalități, a obligațiilor fiscale până la 25 decembrie, iar ulterior să opteze pentru plata eșalonată.
ANAF își propune să reducă decalajul fiscal la TVA (deficitul de încasare) - diferența dintre potențialul de venituri și cât încasează efectiv - cu până la 10% în perioada 2021-2024, raportat la 2020, potrivit Strategiei pentru perioada 2021-2024. Obiectivul este unul important, în contextul în care, după cum a scris aici Profit.ro, decalajul era în 2019 de 33,4%, iar media UE, potrivit celor mai recente date disponibile, se situează la 11%.
Plafonul garanțiilor care pot fi emise în cadrul programului "Noua Casă" ("Prima Casă") va fi anul acesta de 1,5 miliarde lei, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern postat pe site-ul Ministerului Finanțelor. Nivelul plafonului a fost anunțat anterior, fiind prevăzut și în strategia pentru 2017-2021 a programului "Prima Casă". Hotărârea de Guvern care stabilește plafonul este, însă, necesară pentru ca programul să fie funcțional, iar băncile să poată acorda populației credite pentru locuințe.
Necesarul brut de finanțare al Guvernului pentru 2021 este de 130,8 miliarde lei, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor și analizate de Profit.ro. Necesarul de împrumut de 130,8 miliarde lei se bazează pe un deficit bugetar stabilit acum, la început de an, la 79,9 miliarde lei (7,2% din PIB). Având în vedere situația economică fragilă și incertitudinile legate de evoluția pandemiei, există o probabilitate semnificativă ca deficitul bugetar să depășească suma țintită de Guvern, iar necesarul de împrumut să fie mai mare, la fel cum s-a întâmplat și anul trecut, când planul de împrumuturi a fost revizuit în mai multe rânduri și tot a depășit la final de decembrie chiar și ținta asumată în luna noiembrie.