Perioada în care nu sunt aplicate sancțiuni pentru nerespectarea obligației de a transmite și în sistemul e-Factură facturile emise va fi extinsă până la 31 mai, potrivit unui proiect de oronanță pregătit acum de către Ministerul Finanțelor, care confirmă informația anunțată anterior de către Profit.ro. În prezent, sancțiunile sunt suspendate până la 31 martie. După adoptarea modificării propuse, primele sancțiuni ar veni, astfel, cu data de 1 iunie în loc de 1 aprilie. De asemenea, sunt operate unele modifcări și în ce privește amenzile, pentru a preciza că se dă o singură amendă pe lună, indiferent de numărul facturilor neraportate în termenul de 5 zile, și că nu se dau amenzi retroactiv, adică amenzile de după 1 iunie vor viza doar facturile emise după 1 iunie și neraportate, nu și eventuale restanțe din lunile anterioare.
Ministerul Finanțelor, în calitate de acționar majoritar al Exim Banca Românească, a declanșat procedura de recrutare și selecție a nouă membri ai Consiliului de administrație al Exim Banca Românească.
Unele politici europene pentru tranziția către economie verde nu țin cont de realitățile din țări precum România, inclusv cele economice, un exemplu în acest sens fiind pompele de căldură, atrage atenția Cristian Năsulea, profesr universitar la Academia de Studii Economice (ASE). Populația de la sate, care ar trebui să înlocuiască lemnele de foc cu pompe de căldură, nu-și permite acest lucru, iar statul, care se îndatorează tot mai mult în fiecare an, nu are, de asemenea capacitatea de a susține un astfel de demers.
Plafonul de venituri anuale în care o firmă trebuie să se încadreze pentru a putea beneficia de impozitare în regim de microîntreprindere va rămâne în discuție între experții Comisiei Europene și cei ai României, ca parte a evaluării cererii de plată numărul trei din PNRR. Potrivit informațiilor Profit.ro, reprezentanții Comisiei au adoptat o poziție rigidă în privința reducerii plafonului, aflat la 500.000 de euro, în timp ce Guvernul nu dorește să adopte o astfel de măsură în prezent.
Identificarea de sume suplimentare se face pe seama contribuabilor care declară obligații fiscale și plătesc, deci mult mai eficientă din perspectiva Fiscului. Proiectul de lege al Coaliției de guvernare care permite evazioniștilor să scape de închisoare pentru sume de până la 1 milion de euro, recent validat de Curtea Constituțională, se înscrie într-un demers inițiat în urmă cu mai mulți ani de autorități.