Guvernul a adoptat astăzi un proiect de ordonanță care aduce unele modifcări în ce privește planul de restricționare a cheltuielilor în sectorul bugetar, adoptat anul trecut. Ordonanța permite companiilor de stat cu pierderi să crească salarii în anumite condiții, dă posibilitatea stabilirii unei ponderi mai ridicate de funcții de conducere (10% în loc de 8%) în instituții, dar aduce și clarificări la modul în care se aplică pentru microîntreprinderi conceptul de soceități legate. În plus față de proiectul pus în dezbatere publică în urmă cu circa două săptămâni, în proiectul care a intrat în ședința de Guvern se acordă Direcției Naționale Anticorupție (DNA) posibilitatea de a cumpăra mașini și mobilier. Totodată, se dă liber la angajări în sectorul public pentru posturile care devin vacante în 2024 prin pensionarea, demisia sau autosuspendarea titularului.
Programele de ajutor de stat pentru IMM-uri vor puncta și gradul de automatizare în cadrul proiectelor depuse de către firme, a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, la evenimentul "Profit.ro IMM – Anul marilor presiuni pentru micii antreprenori. Unde mai pot găsi soluții de creștere. Ediția a IV-a". În prezent, se acordă punctaj proiectelor în funcție de numărul de locuri de muncă înființate, a semnalat Roxana Mircea, managing partner, REI Grup. Sprijinirea automatizării în cadrul proiectelor de ajutr de stat ar putea ajuta firmele beneficiare să ajungă la o productivitate mai ridicată și la perspective mai bune pentru a se dezvolta în viitor.
Concurența neloială a economiei din zona gri sau chiar neagră are un impact major asupra antreprenorilor corecți, iar statul de foarte mult timp, deși susține că ia măsuri pentru reducerea acestui fenomen, nu a reușit să îl combată eficient, a declarat Florin Jianu, Președinte, Consiliul Național al întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) la conferința "Profit.ro IMM – Anul marilor presiuni pentru micii antreprenori. Unde mai pot găsi soluții de creștere Ediția a IV-a". Potrivit acestuia, noile sisteme de rapotare, precum e-Factură, e-Transport, e -Sigiliu, au avut în principal impact asupra antreprenorilor cinstiți, în timp ce firmele care nu raportau anumite date înainte, nu o fac nici acum.
Zeci de parlamentari PNL au depus un proiect de lege care ar urma să introducă în Codul Fiscal o prevedere pentru a proteja în următorii zece ani "cota unică de impozitare asupra veniturilor și profiturilor". Trebuie precizat că, deși inițiatorii fac referire la o cotă unică pentru impozitul pe profit și impozit pe venit, acestea sunt la niveluri diferite începând din ianuarie 2018, când guvernarea PSD, controlată de președintele partidului de la acel moment, Liviu Dragnea, a decis să coboare impozitul pe venit de la 16% la 10%, parte a procesului de a muta contribuțiile sociale integral în salariul brut al angajatului (tot procesul fiind fără impact asupra netului).
Decizia Guvernului de anul trecut de a restructura aparatul bugetar prin eliminarea de posturi vacante, care să conducă, pe cale de consecință, la desființarea unor funcții de șefi, nu a avut încă vreun efect, având în vedere că termenul limită a fost extins de la 31 decembrie 2023 la 30 iunie 2024 și că doar câteva instituții s-au reorganizat. În tot acest timp, nu a crescut doar numărul posturilor ocupate în sectorul bugetar, ci chiar și numărul posturilor vacante, cele care în viitor ar trebui vizate de desființare, potrivit informațiilor analizate de Profit.ro. În ianuarie 2024, numărul de posturi vacante a ajuns la 215.296, cu 10.828 mai multe față de aprilie anul trecut. În același interval, numărul de posturi ocupate a urcat cu 12.748.