Economia a continuat să crească în trimestrul al treilea din acest an comparativ cu trimestrul al doilea, dar dinamica foarte ridicată din prima jumătate a anului a fost recalculată de Institutul Național de Statistică, care a venit din nou cu revizuiri foarte mari ale datelor, care vor surprinde iar economiștii. Dinamica a frânat în termeni anuali, pe seria brută, deși era așteptată o accelerare.
Guvernatorul Mugur Isărescu spune că prin preluarea prerogativului de protecție a consumatorilor de servicii financiare de la ANPC la BNR s-ar evita confuzia privind rolul băncii centrale în relația dintre consumatori și bănci, dar pentru acest lucru este nevoie de înființarea unei noi direcții în cadrul băncii centrale și de o nouă lege. ” Aici sunt profesioniști”, spune Isărescu.
Finanțele au împrumutat din piață 480 de milioane de lei, din nou peste prospect. În pofida cererii reduse din partea investitorilor, randamentele au scăzut simțitor, spre cel mai redus nivel din ultima lună și jumătate. România a beneficiat de o revenire spectaculoasă a interesului pentru titlurile din regiune.
Guvernatorul Mugur Isărescu a comentat pe marginea investigației Consiliului Concurenței asupra modului în care băncile stabilesc nivelul ROBOR. Isărescu spune că există o nemulțumire că dobânzile au crescut, dar acestea nu sunt ridicate în contextul în care sunt doar la jumătate din creșterea prețurilor de consum, și nici nu vor scădea până nu se va reduce rata inflației. ”Este dreptul și datoria lor”, spune Isărescu despre investigația Concurenței, însă în același timp atrage atenția că trebuie analizat atent ce fel de înțelegeri s-au făcut între bănci, pentru că nivelul dobânzii reprezintă în sine o înțelegere în piață.
Banca Națională a României a revizuit în sus prognoza de inflație pentru finele lui 2022 de la 13,9% la 16,3%. Și în 2023 inflația va fi mai ridicată decât estima anterior banca centrală – în loc de 7,5% prețurile de consum ar urma să crească cu 11,2%. Abia în 2024 inflația ar urma să revină la un nivel de o singură cifră. În trimestrul al treilea din 2024 inflația ar urma să stea în afara țintei, la 4,2%.