Proiectul de exploatare de resurse de cupru și aur din perimetrul Rovina din județul Hunedoara al subsidiarei românești a companiei miniere canadiene Euro Sun Mining, inițiat în urmă cu 20 de ani și care tocmai a fost inclus de Comisia Europeană pe lista celor considerate strategice pentru aprovizionarea cu materii primite critice a Europei și calificate astfel pentru a primi finanțare și alte forme de sprijin din partea UE, a rămas fără aviz de mediu anul trecut, iar pentru obținerea unuia nou este nevoie de acordul Ungariei, relevă date analizate de Profit.ro.
Compania va investi banii împrumutați în extinderea, consolidarea și digitalizarea rețelei, pentru a facilita conectivitatea prosumatorilor și a surselor de energie regenerabilă, precum și pentru a reduce frecvența și durata întreruperilor de electricitate.
Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, dar și cel mai mare furnizor concurențial pentru clienți finali, și-a redus cu 60%, anul trecut, veniturile nefacturate și, deci, neîncasate pe segmentul de furnizare, din cauza întârzierii emiterii și trimiterii facturilor către consumatorii din portofoliu.
Public Power Corporation (PPC), cea mai mare companie energetică din Grecia, la care statul elen este cel mai mare acționar, cu peste 34% din capital, a raportat pentru anul trecut un profit net de 187,2 milioane euro, cu 62,1% mai mic decât cel din 2023 (494,2 milioane euro).
Schema de sprijin constând în reducerea cotei obligatorii de achiziție de certificate verzi pentru marii consumatori industriali de energie a intrat în vigoare inițial în 2014 și a expirat la finalul anului trecut. Aceasta urmează să fie prelungită până în 2031, cu număr majorat de beneficiari, potrivit unui draft de act normativ discutat în ultima ședință de Guvern, dar neadoptat încă.