Randamentele obligațiunilor guvernamentale la nivel mondial și-au continuat ascensiunea, titlurile de împrumut pe 30 de ani din SUA atingând cel mai ridicat nivel din 2011, iar alte valori de referință revenind la nivelurile din 2008, în condițiile în care datele economice pun sub semnul întrebării ideea că ratele băncilor centrale au atins un punct maxim, scrie Bloomberg.
Fondul suveran al Norvegiei, în valoare de 1.400 de miliarde de dolari, a avut un randament de 10% în primul semestru, în contextul în care cererea de inteligență artificială și de semiconductori a dus la revenirea acțiunilor din domeniul tehnologiei.
Ungaria s-a afundat în mod neașteptat în recesiune, înregistrând cea mai lungă contracție economică din ultimii 28 de ani, în timp ce războiul din Ucraina a continuat să submineze creșterea economică în estul Uniunii Europene. România este, totuși, o excepție, reușind să mențină o creștere constantă, scrie Bloomberg.
Chiar dacă semnele recente arată că presiunile inflaționiste se diminuează, economiștii chestionați de Bloomberg continuă să prezică faptul că Banca Centrală Europeană va efectua o ultimă majorare a ratelor dobânzilor luna viitoare.
România a fost anul trecut al nouălea mare producător de înghețată din UE, cu o producție de 35,9 milioane de litri, potrivit datelor Eurostat. Față de anul anterior, România a urcat două poziții în clasament, revenind în Top 10, după o creștere anuală de 6,5% a producției.