Importurile de gaze efectuate de companiile românești sau de traderi s-au dublat marți față de media ultimei săptămâni, rezultat al reluării livrării de gaze rusești în urma încheierii reviziei gazoductului Turk Stream. Exporturile către Ungaria au explodat la rândul lor, la un maxim istoric, de 68,9 GWh/zi, cu numai 4 GWh sau 5% sub capacitatea tehnică de transport prin punctul de interconectare de la Csanadpalota, de 73 GWh/zi.
OMV Petrom, cea mai mare companie de petrol și gaze din România, a anunțat marți descoperirea de noi resurse de țiței și gaze naturale în regiunile Oltenia și Muntenia din sudul României, în urma unei investiții într-o campanie de explorare de aproximativ 20 milioane euro. Descoperirea din zona Verguleasa (Oltenia) este cea mai mare descoperire de țiței a OMV Petrom din ultimele decenii.
NIS Petrol SRL, compania care operează benzinăriile Gazprom din România, și-a redus în 2022 cota de piață și și-a majorat pierderile în pofida faptului că a înregistrat o cifră de afaceri în creștere și nu și-a diminuat numărul de stații.
Guvernul ar putea fi nevoit să stabilească o strategie de eliminare a controlului prețurilor din energie, în urma scăderii prețurilor pe piața liberă sub cele reglementate fiind afectați nu numai furnizorii și consumatori finali, ci și bugetul de stat. Astfel, după prețurile spot, și cele forward, pentru gazul cu livrare în trimestrul al treilea au coborât cu aproape 9% sub cel de 150 lei/MWh la care statul obligă producătorii interni să vândă gaze furnizorilor pentru alimentarea consumatorilor casnici și PET-urile.
Ritmul de scumpire al benzinei din ultima lună a fost dublu celui al motorinei, combustibilul diesel fiind mai ieftin cu aproximativ 5 bani/l în majoritatea stațiilor de alimentare din România, după ce în urmă cu 8 luni se situa cu 1,5 lei peste cel al benzinei. În ultima lună, motorina s-a scumpit cu 9 bani/l, în timp ce benzina cu 18 bani/l.