Marii producători de gaze din România, Romgaz și OMV Petrom, dar mai ales operatorul sistemului de transport, Transgaz, s-ar putea număra printre marii câștigători ai unei eventuale decizii a Ucrainei de a nu mai prelungi acordul de tranzit al gazelor către UE cu Rusia după 2024, informație avansată de fostul CEO al OMV, principal acționar al Petrom, Gerhard Reuss.
România exportă miercuri 4 milioane mc de gaze, 18% din producția internă curentă, în Ungaria și Republica Moldova, în condițiile în care nu importă niciun mc de gaze ca urmare a intrării în revizie a gazoductului Turk Stream pentru o săptămână. România era deja în ultimul timp exportator net, însă chiar și în condițiile în care Turk Stream era în revizie, de obicei fie nu exporta, fie importa gaze. În prezent însă, producția autohtonă nu numai că acoperă consumul intern și înmagazinările, dar poate suplini și o parte din livrările de gaz rusesc sistate către alte state ca urmare a nefuncționării celui mai important gazoduct din regiune.
2022 a fost un an plin de recorduri pentru companiile care dețin rafinării și benzinării în România, acestea profitând din plin de explozia prețurilor la produsele energetice, dar și de consecințele politicilor economice ale statelor europene în urma declanșării războiului din Ucraina.
Distrugerea cererii, nivelul ridicat al înmagazinării și producția în creștere au făcut ca prețul spot al gazului să coboare sub 100 lei/MWh, cel mai redus nivel al ultimilor 2 ani, după ce în urmă cu 10 luni acesta atinsese un maxim istoric de 12 ori mai ridicat decât actuala cotație, de peste 1.200 lei/MWh.
În timp ce concurenții săi de la OMV Petrom, Lukoil sau Rompetrol au profitat de explozia prețurilor la energie și de implicațiile pe piață ale războiului din Ucraina, grupul maghiar MOL a realizat în 2022 cel mai redus profit din ultimii 6 ani în pofida creșterii cifrei de afaceri la un nivel record, cu 18% peste cea din anul precedent.