În timp ce concurenții săi de la OMV Petrom, Lukoil sau Rompetrol au profitat de explozia prețurilor la energie și de implicațiile pe piață ale războiului din Ucraina, grupul maghiar MOL a realizat în 2022 cel mai redus profit din ultimii 6 ani în pofida creșterii cifrei de afaceri la un nivel record, cu 18% peste cea din anul precedent.
Prețul mediu al energiei electrice tranzacționată pe piața pentru ziua următoare (PZU) operată de OPCOM, pe care se tranzacționează echivalentul a 22,5-40% din consumul intern, a coborât în ultimele 2 săptămâni sub prețul reglementat de 450 lei/MWh la care aceeași instituție OPCOM cumpără de la producători și vinde către furnizori energie, potrivit Mecanismului de achiziție centralizată de energie electrică (MACEE), impus de guvern pentru următorii 2 ani.
Prețul gazului pe piața liberă, atât pe cea spot, cât și pe cea forward ale Bursei Române de Mărfuri (BRM), se situează de câteva zile cu 15% sub cel reglementat, de 150 lei/MWh, la care producătorii sunt obligați să vândă, iar furnizorii să cumpere, gazele din producția internă. În timp ce în Europa, prăbușirea prețurilor gazelor a început să fie transferată în facturile consumatorilor finali, în cazul României, reglementarea (la 150 lei/MWh pe piața angro) și plafonarea prețurilor (la 310, respectiv 370 lei/MWh la consumatorul final) împiedică acest lucru.
Cea mai ieftină benzină standard vândută în stațiile Petrom din capitală se poate cumpăra cu 6,49 lei/l, prețul cu care se achiziționează cea mai scumpă motorină standard în aceleași stați, în urma deciziei liderului pieței de a scumpi marți benzina cu 4 bani/l.
Singura componentă de pe facturilor românilor care s-a diminuat în ultimul timp este și una din cele mai reduse: tariful de sistem. Astfel, Transelectrica a anunțat că, de la 1 iulie, acesta va scădea cu aproximativ un leu sau 14%, de la 7,73 lei/MWh la 6,63/MWh.