Ungaria a importat în luna iulie un volum record de gaz via România, o mare parte din acesta fiind gaz rusesc, transportat prin Turk Stream, dar și gaz din producția internă a companiilor românești, care, în absența unui consum intern ridicat și în condițiile unui grad de umplere a depozitelor semnificativ, au fost nevoite să livreze în exterior o parte din producție.
Prețul benzinei a coborât sub 7 lei pe litru (deocamdată doar într-o stație Petrom din capitală, cea de pe strada doctor Herescu -6,98 lei/l) situându-se în prezent sub nivelul de dinaintea scumpirii din urmă cu 2 luni cauzată de majorarea agresivă a accizelor începând cu 1 iulie. În ceea ce privește motorina, prețul acesteia este chiar mai redus cu 5-10 bani/l față de cel de pe 30 iunie, relevă o analiză a Profit.ro.
Gigantul petrolier de stat din Abu Dhabi, ADNOC, acționar, indirect, și la cea mai importantă companie de petrol și gaze din România, OMV Petrom, a achiziționat un pachet de 35% din cea mai mare fabrică de hidrogen albastru din lume, odată ce va fi construită, pe care fostul operator al Neptun Deep, Exxon Mobil, o realizează în Texas.
Centrala de la Iernut, considerată necesară de operatorul de sistem Transelectrica pentru siguranța sistemului energetic în această iarnă, ar putea porni în probe în toamnă, Romgaz intenționând ca în această perioadă de testare, de 3-6 luni, să vândă energia produsă pe piața pentru ziua următoare operată de OPCOM, neavând alte contracte semnate.
România a depășit, marți dimineață, pragul de 3 miliarde metri cubi de gaze depozitate, reprezentând 94,3% din capacitatea de înmagazinare totală, o cantitate cu 186 milioane de metri cubi mai mare decât cea înmagazinată la aceeași dată a anului trecut, conform analizei Profit.ro.