România a început să exporte de la 1 iulie, pentru prima dată în ultimele 8 luni, gaze în Ucraina, ca urmare atât a surplusului de pe piața internă, cât și a nevoii de gaze pentru iarna viitoare a Kievului.
După ce Public Power Corporation (PPC) a devenit unul din cei mai importanți pe piața de electricitate din România, rezultat al preluării activelor Enel, și cealaltă importantă companie energetică din Grecia, Mytilineos, și-a făcut apariția pe piața autohtonă, însă pe cea de gaze. Până în prezent, grecii de la Mytilineos au fost prezenți în România doar pe piața de producție a energiei regenerabile.
Șoferii bucureșteni mai pot cumpăra benzina la un preț inferior celui de 7,5 lei/l doar în stațiile Petrom, Lukoil și Soccar, în urma deciziei liderului pieței distribuitoare de carburanți, OMV Petrom, care va fi urmat în următoarele ore și de companiile concurente, de a scumpi joi combustibilii cu 5 bani/l, la numai 2 zile după ce-i ieftinise cu 4 bani/l. Cotațiile țițeiului se situează la cel mai ridicat nivel al ultimelor 2 luni, cu aproape 10 dolari pe baril peste minimul de 77 dolari/baril înregistrat la începutul lunii iunie.
Principalele companii petroliere de pe piața din Republica Moldova, inclusiv filialele OMV Petrom și Rompetrol, au fost amendate de Consiliul Concrenței de la Chișinău cu o sumă record de 25 de milioane de euro pentru o presupusă „înțelegere de cartel”, în condițiile în care prețul combustibililor este reglementat de ANRE-ul local.
Doar patru țări membre ale Uniunii Europene (UE), printre care nu se numeră și România, și-au depus planurile pe termen lung privind energia și schimbările climatice la termen, Comisia Europeană intenționând să le reamintească restanțierilor obligațiile lor legale în cadrul reuniunilor ministeriale informale. România nu se află printre statele care și-au prezentat proiectele la timp.