Cele peste 200 de companii din subordinea Guvernului au obținut în primele nouă luni din acest an un rezultat brut de 14,73 miliarde de lei, în scădere cu 11,4% față de 16,62 miliarde lei în primele nouă luni ale anului trecut, în contextul în care afacerile s-au dus în jos cu circa 6%, un efect al evoluțiilor din sectorul energetic, în timp ce cheltuielile cu salariile angajaților, peste 165.000, au urcat cu 22% în perioada analizată.
Guvernul a introdus o serie de criterii noi în funcție de care va aproba lunar, prin memorandum, limitele de credite bugetare și de credite de angajament. Dacă în acest an a ținut cont de evoluția deficitului și de nivelul arieratelor, pentru următorii doi ani a introdus printre criterii și realizarea programului de încasări de către ANAF. ANAF a colectat semnificativ sub program anul acesta, iar pentru anul următor sunt rezerve în privința unor venituri prevăzute în buget din digitalizarea operațiunilor Fiscului.
Deficitul bugetar pentru primele 11 luni s-a situat la 73,55 miliarde lei, respectiv 4,64% din PIB față de deficitul de 58,7 miliarde lei, respectiv 4,19% din PIB aferent celor unsprezece luni ale anului 2022. Profit.ro a anunțat încă de la începutul lunii decembrie nivelul deficitului pentru primele 11 luni. Deși în acest interval Guvernul a ținut cheltuielile sub control și lăsa impresia că ar putea să se încadreze în ținta de deficit cash de 5,5% din PIB pentru tot anul, în decembrie a dat drumul cheltuielilor. Pe surse, de la nivelul Guvernului se transmite că deficitul bugetar s-ar putea situa la 5,7% din PIB cash și la 5,9% din PIB în termeni ESA.
Guvernul va egaliza, în cadrul mai multor instituții, salariile mai mici din teritoriu cu cele mai ridicate din structurile centrale, printre instuțiile care vor beneficia de aceste majorări fiind casele de pensii, ANOFM, ITM, ANPIS, DSP, APIA, INA, direcțiile județene de cultură, precum și funcționarii din prefecturi care vor fi aduși la nivelul Secretariatului General al Guvernului (SGG), au declarat surse guvernamentale pentru Profit.ro.
Guvernul a împrumutat anul acesta 1,64 miliarde de euro prin plasamente private, împrumuturi luate pe piețele externe mai discret de la bănci și investitori mari. Suma este, probabil, una record, la fel și numărul de împrumuturi, 13. Sumele luate părin astfel de plasamente sunt, după cum se vede din tabelul de mai jos, mai mici, însă frecvența cu care Ministerul Finanțelor a recurs în 2023 la acest instrument de finanțare, a dus totalul la nivelul unuia dintre împrumuturile prin emisiune de eurobonduri pe piețele externe.