Guvernul estimează un deficit bugetar de 86,6 miliarde lei pentru anul 2024, reprezentând 5% din PIB, comparativ cu 5,9% din PIB, cât este indicat pentru anul acesta, nivel peste ținta anunțată anterior ca fiind agreată cu Comisia Europeană, de 5,5% din PIB, potrivit proiectului de buget prezentat acum de către Ministerul Finanțelor. Creșterea economică de anul următor este prognozată la 3,4%. Sume importante de bani primesc Educția, Sănătatea șiTransporturile, ministere cu alocări substanțiale în fiecare an.
Din 1 ianuarie 2024, Sistemul național RO e-Factura devine obligatoriu pentru operatorii economici care efectuează livrări de bunuri și prestări de servicii care au locul livrării sau prestării în România. Specialiștii Ministerului de Finanțe și ai Agenției Naționale de Administrare Fiscală organizează două webinarii, cu tema RO e-FACTURA, în zilele de 14 și 21 decembrie. Recent a fost publicat și un ghid privind utilizarea sistemului de facturare electronică.
Ministerul Finanțelor a majorat la 200 miliarde lei programul indicativ de împrumuturi, a anunțat, la Profit Financial.forum, Ștefan Nanu, director general al direcției Trezorerie și Datorie Publică din cadrul Ministerului Finanțelor.
În contextul implementării cu caracter obligatoriu a sistemului RO e-Factura de la 1 ianuarie 2024, pentru toate livrările de bunuri și prestările de servicii care au loc în România, realizate în relația business-to-business (B2B), MF și ANAF publică un ghid pentru contribuabili care oferă informații esențiale pentru adoptarea și implementarea facturării electronice. Standardizarea sistemului de facturare electronică la nivel internațional are beneficii semnificative în ceea ce privește reducerea fraudei TVA la nivel național și are drept principal scop reducerea pierderilor asociate cu evaziunea fiscală.
Un proiect depus de către liderii PSD, Marcel Ciolacu, și PNL, Nicolae Ciucă, la Parlament prevede majorarea unor pedepse pentru fapte de evaziune, cum este cazul celor săvârșite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale. Premierul Ciolacu a transmis în mai multe rânduri că vede combaterea evaziunii ca una dintre potențialele surse importante de venituri la buget. Revine incriminarea penală a faptei de nereținere la sursă a uneia dintre cele 19 taxe, impozite și/sau contribuții pentru care se sancționează în prezent doar faptele de reținere și neplată, precum și de încasare și neplată. Apare și pedeapsa de până la 15 ani pentru prejudicii de peste 1 milion de euro aduse la TVA bugetului de stat.