Soldul împrumuturilor statului direct de la populație, prin cele două programe - Fidelis și Tezaur, a ajuns în prezent la circa 34 miliarde de lei, iar Ministerul Finanțelor are în continuare planuri ambițiose pentru creșterea finanțării atrase de la populație, o bază de clienți care are avantajul că este foarte stabilă, a declarat Bogdan Zincă, șef Serviciu Contractare Datorie, Ministerul Finanțelor, prezent la evenimentul Profit Piața de Capital.forum Soluțiile dezghețării piețelor și depășirea crizelor - Ediția a III-a. Odată cu temperarea inflației, interesul românilor începe să revină și pentru maturitățile de 2-3 ani, după ce anul trecut interesul major a fost pentru titlurile de 1 an a spus acesta.
Ministerul Finanțelor a extins perioada în care pot fi transmise dosarele de candidatură pentru selecția în funcțiile de membri ai Consiliul de supraveghere și Directoratului Băncii de Investiții și Dezvoltare. Noul termen este 20 iunie.
Cele 1.150 de companii din sectorul public, din care 199, cele mai mari, sunt în subordinea Guvernului, au obținut în primul trimestru din acest an cel mai bun rezultat brut (înainte de taxe) de până acum, 6,65 miliarde lei, potrivit datelor analizate de Profit.ro. Câștigul, cu aproape 50% mai ridicat comparativ cu 4,49 miliarde lei în primele trei luni ale anului 2021, a fost susținut de profiturile marilor companii pe care statul le controlează încă în sectorul energetic. Hidroelectrica, de exemplu, potrivit datelor anunțate, ar fi responsabilă de mai mult de un sfert din rezultatul companiilor statului.
Codul Fiscal va fi modificat pentru a fi introdusă posibilitatea de ajustare a bazei de impozitare a TVA pentru reducerile de preț acordate ulterior livrării de bunuri/prestării de servicii și în situațiile în care acestea nu sunt acordate direct clienților, măsură care va avea un impact pozitiv asupra mediului de afaceri, dar și un impact negativ asupra bugetului de cel puțin 290 milioane lei, sumă înregistrată doar în sectorul farmaceutic, prevede un proiect de ordonanță pregătit de către Ministerul Finanțelor.
ANAF a închis primele cinci luni cu o diferență în minus de circa 8,2 miliarde lei între ceea ce a colectat și programul trasat de către Ministerul Finanțelor, potrivit informațiilor Profit.ro. Deși suma este în continuare una îngrijorătoare, situația este ceva mai bună decât cea indicată de fostul șef al ANAF, Lucian Heiuș, la momentul demisiei din funcție, pe data de 29 mai. La momentul respectiv, întrucât luna mai nu era încheiată, Heiuș a indicat o rămânere în urmă de 8,9 miliarde lei pentru primele cinci luni, dar a menționat că respectiva sumă era o estimare.