Angajați ANAF membri ai sindicatelor Meridian și Solidaritatea vor iniția de luni, 26 iunie, o acțiune de protest sub forma unei greve japoneze, ce se va manifesta prin purtarea unei banderole de culoare albă. Protestul Meridian va avea loc la regionala București a ANAF, în cadrul trezoreriilor și administrațiilor fiscale, în timp ce Solidaritatea ar urma să organizeze proteste și în alte administrații fiscale din țară. Salariații sunt nemulțumiți, în principal, de nivelul de salarizare acordat, de condițiile de muncă asigurate și de neacordarea unor drepturi salariale la care sunt îndreptățiți.
Toți angajatorii, instituții publice, firme, organizații neguvernamentale, care au cel puțin un salariat la altă adresă decât sediul social vor trebui să solicite înregistrarea fiscală a punctului de lucru, ca plătitor de salarii și de venituri asimilate salariilor, la organul fiscal local al ANAF, indiferent de numărul de angajați, astfel încât impozitul pe venit să ajungă la autoritatea locală unde își desfășoară activitatea respectivul angajat și nu în orașul unde se află sediul social al angajatorului, prevede un proiect de lege inițiat în Senat. În prezent, legislația prevede înregistrarea fiscală ca plătitori de salarii în cazul entităților cu 5 sau mai mulți angajați. Inițiatorii argumentează că măsura ar fi benefică pentru primăriile mai mici și ar avea un impact nesemnificativ asupra autorităților locale mai mari, cum sunt orașele reședință de județ, unde ajung acum banii în astfel de cazuri.
Specialiștii din domeniu anticipau, încă de la momentul adoptării schimbărilor fiscale, că o parte a celor care obțineau venituri folosind microîntreprinderi s-ar putea reorienta.
omânia este un stat cu cheltuieli destul de mari, dar cu venituri reduse la buget, din cauza ineficienței aparatului fiscal, care abia acum se află în proces de modernizare, dar și din cauza numărului foarte mare de scutiri de taxe și regimuri fiscale speciale acordate de politicieni unor categorii de venituri.
"ANAF depune toate eforturile posibile pentru maximizarea încasărilor veniturilor bugetare, în limitele legislației", a admis Ministerul Finanțelor întro poziție a instituției privind problemele bugetare generate de colectarea sub așteptări a veniturilor la bugetul statului. După cum a prezentat Profit.ro anterior date, Finanțele arată acum că problemele cele mai importante cu veniturile sub program aduse de ANAF la buget au fost generate în principal de veniturile atipice colectate de către agenție, în principal impactul suprataxării din energie, bani care ajung la Fondul de tranziție energetică pentru compensarea de facturi, precum și recuperarea treptată de către BNR a 2,3 miliarde de lei de la buget în contul revizuirii vărsămintelor la buget.