Datoria statului a continuat să crească și a ajuns la un nou maxim istoric în luna martie, de 715,4 miliarde lei (144,3 miliarde euro), comparativ cu circa 9 miliarde de lei mai mult față de februarie anul acesta, dar cu 121,4 miliarde de lei mai mult raportat la martie 2022, potrivit calculelor Profit.ro. Ponderea în PIB a datoriei publice a coborât din nou sub 50%, după ce în februarie a urcat ușor peste acest nivel, în contextul în care Ministerul Finanțelor a schimbat acum baza de raportare, PIB, și a trecut la cea mai recentă valoare furnizată de Institutul Național de Statistică.
Numărul posturilor ocupate din sectorul public a crescut în aprilie cu 2.260, la 1,279 milioane, în contextul în care sistemul bugetar a accelerat angajările înainte ca Guvernul să instituie în luna mai restricții în ce privește concursurile de ocupare a posturilor vacante. După câteva luni de scădere, numărul de bugetari a revenit pe creștere în martie, cu un plus de 470, urmat de aprilie cu peste 2.000. Guvernul PNL/PSD/UDMR, condus de premierul Nicolae Ciucă, a înregistrat până la finele lunii aprilie, 17 luni din cele 18 de mandat, o medie lunară a creșterii numărului de posturi ocupate la stat de 1.206, peste guvernele conduse de Ludovic Orban - 1.064/lună și guvernul condus de Florin Cîțu - 835/lună, dar sub guvernele PSD din 2017-2019 - 1.336/lună.
Programul de guvernare lansat astăzi de premierul desemnat Marcel Ciolacu adună în materie de fiscalitate și finanțe obiectivele generale asumate de autorități în ultimii ani prin diverse documente și strategii, inclusiv PNRR. Ceea ce nu abordează programul de guvernare sunt problemele urgente, cum ar fi rămânerea în urmă a ANAF la realizarea planului de încasări cu 8,2 miliarde de lei după primele cinci luni sau perspectiva unei rectificări bugetare pe care actualul ministru al Finanțelor, Adrian Câciu, reprezentant al PSD, a calificat-o ca fiind complicată. În timp ce programul de guvernare înșiră nenumărate măsuri generale de modernizare, eficientizare, îmbunătățire și alte lucruri pozitive la ANAF, nu abordează problema urgentă a sistemului informativ al instituției, care funcționează cu întreruperi lungi și tot mai dese de câteva luni, fiind deja în punctul în care afectează activitatea economică, nu doar nervii contribuabililor.
Achizițiile mari ale nerezidenților de titlurile de stat în lei emise de Ministerul Finanțelor împing în jos costurile la care se împrumută statul de pe piața internă și reduc interesul instituției pentru o nouă ieșire pe piața externă în acest an. La acest interes mai limitat pentru un eventual nou împrumut în valută contribuie și gradul ridicat de prefinanțare, fiind asigurat deja circa 60% din necesarul planificat pentru tot anul, a declarat Bogdan Zincă, șef Serviciu Contractare Datorie, Ministerul Finanțelor, prezent la Profit.ro Piața de Capital.forum Soluțiile dezghețării piețelor și depășirea crizelor - Ediția a III-a.
Soldul împrumuturilor statului direct de la populație, prin cele două programe - Fidelis și Tezaur, a ajuns în prezent la circa 34 miliarde de lei, iar Ministerul Finanțelor are în continuare planuri ambițiose pentru creșterea finanțării atrase de la populație, o bază de clienți care are avantajul că este foarte stabilă, a declarat Bogdan Zincă, șef Serviciu Contractare Datorie, Ministerul Finanțelor, prezent la evenimentul Profit Piața de Capital.forum Soluțiile dezghețării piețelor și depășirea crizelor - Ediția a III-a. Odată cu temperarea inflației, interesul românilor începe să revină și pentru maturitățile de 2-3 ani, după ce anul trecut interesul major a fost pentru titlurile de 1 an a spus acesta.