Guvernul a înregistrat în primele cinci luni ale anului (ianuarie-mai) un deficit bugetar de 36,9 miliarde de lei, 2,32% din PIB, cu 16 miliarde de lei mai mult față de perioada similară a anului trecut, când decalajul dintre veniturile mai mici și cheltuielile mai mari a fost de 20,9 miliarde lei, 1,48% din PIB. Deficitul mare din primele cinci luni ale acestui an a fost determinat în principal de creșterea volumului de investiții, cu 55,1% mai mult față de aceeași perioadă a anului precedent, compensarea facturilor aferente consumului de energie electrică și gaze naturale casnici și noncasnici în valoare de 4,16 miliarde lei, volumul mai mare de decontări de bunuri și servicii pentru medicamente, încetinirea ritmului de încasări ale veniturilor, precum și de influențele implementării etapei a doua a Programului Sprijin pentru România, explică Ministerul Finanțelor.
Comisia Europeană (CE) a pregătit proiectul de decizie prin care va acord României derogarea necesară să extindă aplicarea eFactură, mecanism de emitere electronică a facturilor prin sistemul administrat de ANAF/CNIF, la toate facturile emise în relația dintre firme (business to business - B2B). Potrivit informațiilor Profit.ro, Ministerul Finanțelor se așteaptă ca decizia de acordare a derogării să fie adoptată în iulie. Singura problemă rămâne capacitatea autorităților de a gestiona noul volum de raportări, în contextul în care, așa cum a scris Profit.ro, achiziția platformei pentru eFactură este abia într-o fază preliminară, iar Centrul Național pentru Informații Financiare (CNIF) administrează acum un sistem informatic atât de încărcat, încât cu mare dificultate face față operațiunilor zilnice.
Deficitul bugetar pentru primele cinci luni din acest an a ajuns la 37 miliarde de lei, 2,3% din PIB, după ce doar în luna mai a crescut cu încă 10 miliarde de lei, potrivit calculelor Profit.ro pe baza datelor fostului ministru al Finanțelor Eugen Teodorovici. În primele cinci luni ale anului trecut, deficitul a fost de 1,6% din PIB, circa 21 miliarde de lei. Bugetul se află sub presiune în acest an, în contextul în care veniturile colectate la buget au fost sub așteptări. Ministerul Finanțelor nu a publicat încă execuția bugetară, aceasta fiind așteptată zilele acestea.
Deficitele mari de personal pot duce la probleme în funcționarea unor instituții, însă lipsa mare de oameni în domenii esențiale arată și o problemă de prioritizare a resurselor.
Guvernul, cu probleme bugetare în ultimele luni și perspectiva unei rectificări complicate în această vară, poate primi o gură de oxigen din listarea Hidroelectrica de către Fondul Proprietatea (FP), care a început astăzi. Ministerul Finanțelor este acționar al FP, cu aproape 6% din acțiuni, iar în baza acestei participații poate avea repartizări de cash de la Fondul Proprietatea de circa jumătate de miliard de lei, potrivit calculelor Profit.ro.