Deficitul bugetar s-a situat pentru anul 2024 la 152,72 miliarde lei, respectiv 8,65% din PIB, față de deficitul de 90,06 miliarde lei, respectiv 5,61% din PIB aferent anului 2023, a anunțat astăzi Ministerul Finanțelor. Datele prezentate și analizate de Profit.ro arată un avans al veniturilor de numai 10,4% anul trecut, în timp ce cheltuielile au crescut cu 19,1%, alimentate de majorarea cu 24% a costului cu salariile din sectorul public, de un avans cu 21% al cheltuielilor cu bunuri și servicii, precum și de majorarea cu 17,2% a cheltuielilor cu asistența socială (în principal pensiile).
Ministerul Educației ar urma să primească cu 10% în plus în bugetul pentru acest an, față de anul trecut, Transporturile vor avea un plus de 20%, Ministerul Apărării Naționale va primi cu 10% mai mult, Ministerul Mediului cu 55% în plus, în timp ce Ministerul Sănătății va avea o alocare cu 35% mai mare, Ministerul Energiei cu 153% mai mult, iar MIPE o creștere cu 38%, potrivit proiectului de buget obținut de Profit.ro.
Proiectul de buget ar urma să fie adoptat sâmbătă în ședință de Guvern, a declarat astăzi ministrul Finanțelor, Barna Tanczos. Anterior, așteptarea era ca bugetul să fie adoptat de către Guvern vineri. Ministrul a precizat că stabilirea ședințelor de Guvern este atributul premierului, dar Ministerul Finanțelor mai are nevoie de două zile pentru a definitiva proiectul de buget și pentru a parcurge o serie de proceduri, cum ar fi avizarea proiectului de către structuri precum Consiliul Economic și Social sau CSAT.
ANAF a pregătit un proiect de ordin de președinte care vizează actualizarea procedurilor de acordare a eșalonărilor la plată, atât cea clasică, cât și cea în formă simplificată (datorii nu mai vechi de 12 luni cu eșalonare pe cel mult 12 luni). Proiectul vizează actualizarea unor proceduri, diminuarea numărului de documente justificative solicitate, actualizarea de formulare, precum și introducerea unor formulare pentru anumite situații.
Cheltuielile de personal ale statului vor fi reduse cu 5% în 2025, excepție de la această decizie urmând să facă doar Sănătatea, Educația, MApN și MAI, au declarat pentru Profit.ro surse guvernamentale. De asemenea, Administrația prezidențială va avea un minus de 10% la cheltuieli, Senatul -5%, iar Camera Deputaților -9%. Potrivit surselor Profit.ro, direcțiile județene de tineret și sport vor fi transferate consiliilor județene de la 1 iulie, iar cluburile sportive din subordinea ANS vor fi transferate orașelor unde își au sediul, iar în caz de refuz se vor desființa de la 1 iulie.