Veniturile pierdute la buget din acordarea de către stat de scutiri fiscale, cote reduse de taxare și facilități, se vor ridica anul acesta la 75,88 miliarde lei, reprezentând 4% din PIB, potrivit datelor Ministerului Finanțelor, analizate de Profit.ro. Variația este una redusă față de anul 2024, când s-au ridicat la 71,5 miliarde lei, dar cu o pondere mai mare în PIB, de 4,1%. Cotele preferențiale sau facilitățile sunt aduse tot mai des în discuție în ultimii ani ca soluție pentru a stabiliza bugetul statului.
Ministerul Energiei va primi în 2025 un buget mai ridicat cu 161%, Transporturile o alocare în creștere cu 19,7%, Educația cu 9,9%, Sănătatea cu 35%, Ministerul Apărării Naționale va avea cu 10,2% mai mulți bani, iar Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va înregistra o creștere de 38%, prevede proiectul de buget pentru 2025, publicat acum de către Ministerul Finanțelor. Profit.ro a anunțat încă din ziua anterioară alocările pe ministere.
Proiectul de buget este construit cu un deficit de 7,04% din PIB în termeni cash, 134,6 miliarde lei, pe venituri care se ridică la 667,5 miliarde lei și cheltuieli prognozate la 802,17 miliarde lei, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor și analizate de Profit.ro.
Companiile de stat care înregistrează profit, mai ales cele care sunt listate, ar putea primi unele derogări de la restricțiile privind politica salarială introduse de către Guvern prin ordonanța trenuleț, au declarat reprezentanți ai Ministerului Finanțelor. În cazul acestora, situația va fi analizată la nivelul Guvernului și al ministerelor de resort pentru a fi aprobate soluții individuale.
Un grup de lucru constituit la nivelul Guvernului din reprezentanți ai mai multor ministere lucrează în prezent la un mecanism de protejare, în continuare, a consumatorilor vulnerabili odată cu încheierea actualei scheme de plafonare a prețurilor la energie și gaze, au declarat reprezentanți ai Ministerului Finanțelor.