Guvernul a identificat o nouă tăiere de cheltuieli, de 2,26 miliarde de lei pentru anul 2025, în contextul în care construiește cu greu bugetul pentru acest an pe o țintă de deficit de 7%, în scădere de la 8,64% în 2024, iar la finele anului trecut a adoptat deja ordonanța trenuleț cu majorarea unor taxe, înghețări de pensii și salarii, precum și tăieri de cheltuieli bugetare.
Agenția de evaluare financiară S&P a înrăutățit perspectiva ratingului României de la stabilă la negativă și a confirmat calificativul la "BBB-", ultima treaptă din categoria recomandată investitorilor, în cadrul unei evaluări la început de an, stabilită suplimentar față de cele două analize considerate obișnuite în cursul unui an pentru emitenții suverani, în primăvară și în toamnă. În decembrie, agenția Fitch a luat decizia de a înrăutăți perspectiva ratingului de țară de la stabilă la negativă din cauza deteriorării situației finanțelor statului.
Ministerul Finanțelor a anunțat investitorilor străini un deficit prognozat la 7% din PIB, 133-134 miliarde de lei, pentru anul 2025, potrivit unui document analizat de Profit.ro. Ministrul Finanțelor, Barna Tanczos, a afirmat anterior că vizează să construiască bugetul cu o țintă de deficit ESA (stadard UE) dar și cash (standard național) de 7% din PIB, circa 133 miliarde lei, pentru anul 2025.
Cheltuielile statului cu plata pensiilor vor crește în 2025 cu 10%, de la 152 miliarde lei în 2024 la 169 miliarde lei, a anunțat astăzi Ministrul Finanțelor, Barna Tanczos. Acesta a prezentat mai multe informații despre bugetul aflat acum în lucru la Finanțe, inclusiv alocări de peste 7% din PIB pentru investiții, peste 2% pentru Apărare, precum și cel puțin 31 miliarde lei pentru Transporturi față de 26,1 miliarde lei anul trecut.
Oferta de titluri de stat dematerializate destinate populației, avansată de stat prin programul Fidelis, va fi derulată lunar, nu trimestrial ca până în prezent.