Ministerul Finanțelor a emis în perioada ianuarie-aprilie scheme de ajutor de stat în valoare de 303,1 milioane lei pentru sprijinirea investițiilor. Acordurile de finanțare vizează stimularea investițiilor cu impact major în economie, prin finanțarea de active corporale și necorporale, precum și sprijinirea investițiilor care promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă, prin finanțarea de costuri salariale.
Firmele și populația aveau de plată la finele lunii martie 12,76 miliarde de lei din sumele amânate la plată în perioada 21 martie 2020 - 25 decembrie 2020, potrivit informațiilor Profit.ro. În acest interval, Guvernul a permis amânarea achitării obligațiilor fiscale fără dobânzi, penalități sau executare silită. Potrivit celor mai recente declarații ale oficialilor ANAF, datorii totale de peste 10,5 miliarde lei au fost introduse până în martie în mecanismul de eșalonare simplificată. Rămân astfel datorii de 2,26 miliarde lei care nu sunt prinse în mecanismul de eșalonare simplificată și pe care ANAF va trebui să le recupereze.
Firmele care au acordat până la finele lunii martie facilitatea fiscală pentru educația timpurie, care permitea angajatorilor să deducă din impozit, în limita a 1.500 de lei pe lună per copil, cheltuieli cu educația timpurie (creșă/grădiniță) a copiilor angajaților, vor putea deduce sumele acordate, în cazul în care impozitul pe profit nu este suficient, în ordine, din impozitul pe salarii reținut de contribuabil pentru angajați, din taxa pe valoarea adăugată datorată sau din accizele datorate, prevede o ordonanță de urgență adoptată astăzi de Guvern.
Numărul posturilor ocupate în instituțiile și autoritățile publice a trecut în luna februarie peste 1,253 milioane (1.253.454), după ce în primele două luni ale acestui an, primele din mandatul noului guvern, statul, autorități centrale și locale, a adăugat aproape 3.830 de angajați, potrivit calculelor Profit.ro. Numărul de 3.830 reprezintă creșterea aparatului public și nu evoluția angajărilor, probabil semnificativ mai numeroase pentru a acoperi și ieșirile, cum ar fi cele prin pensionare sau plecare voluntară.
ANAF a pregătit un proiect pentru un nou formular fiscal, formularul 711 “Declarație de regularizare pentru cheltuielile cu educația timpurie”, care ar urma să permită deducerea acestor cheltuieli cu facilitățile acordate salariaților în perioada noiembrie 2020 – martie 2021, noiembrie fiind momentul la care legea care permite acest lucru a intrat în vigoare, în timp ce la finele lunii martie Guvernul a amânat prin ordonanță aplicarea legii. Deși nu a avut norme, în acestă perioadă legea a fost în vigoare, iar unele firme au aplicat-o.