Guvernul a ajuns cu împrumuturile, după primele patru luni ale anului, la 48,8 miliarde de lei, ușor peste o treime din cât are de împrumutat în acest an. Putem spune, astfel, că, după ieșirea record din aprilie pe piețele externe, Guvernul a atras peste o treime din cât are nevoie în acest an și este în grafic cu asigurarea finanțării datoriei statului. În acest an, Ministerul Finanțelor are nevoie de 130,8 miliarde de lei pentru a acoperi deficitul bugetar și pentru a plăti datoria veche care ajunge la scadență. În anul 2020, statul a strâns suma de 163,8 miliarde lei (33,6 miliarde euro), un nou record, care include finanțările obținute prin emisiuni de obligațiuni, în lei și valută, pe piața internă și pe extern, precum și împrumuturile direct de la populație și pe cele contractate de la instituții financiare, precum BERD sau Banca Mondială. În 2019, pentru comparație, statul a atras per total suma de 91 miliarde lei.
ANAF a început demersurile pentru mutarea angajaților AJFP Ilfov într-un nou spațiu de birouri. Administrația județeană pentru Ilfov se află în prezent pe str. Lucrețiu Pătrășcanu, nr.10, sector 3, unde este, de asemenea și sediul Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC). În timp ce spațiile de birouri în care se află DGAMC au fost modernizate în trecut, cele în care se află AJFP Ilfov nu, starea acestora fiind nu tocmai bună.
Guvernul a înregistrat un deficit bugetar de 14,63 miliarde lei (1,28% din PIB) pentru primele trei luni ale acestui an, în scădere față de deficitul de 18,06 miliarde lei (1,71% din PIB) înregistrat în perioada similară a anului 2020. Sume în valoare de 6,06 miliarde lei (0,53% din PIB) au fost lăsate în mediul economic prin investiții și cheltuieli excepționale alocate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID19, afirmă Ministerul Finanțelor. Veniturile au înregistrat un avans de 18,8% pentru primele trei luni, față de un plus de 11,2% în cazul cheltuielilor. Avansul veniturilor este justificat, parțial, și de efectul dat de comparația între martie anul acesta și martie anul trecut, prima lună de restricții asupra economiei, în care firmele au primit și aplicat masiv facilitatea fiscală de amânare a plății obligațiilor fiscale fără dobânzi, penalități și executare.
Câteva zeci de companii controlate de stat au acordat propriilor angajați sume importante de bani ca participații la profit, relevă date ale Ministerului Finanțelor, analizate de Profit.ro. Legislația prevede că societățile controlate de stat pot aloca, dar nu sunt obligate să o facă.
Ministerul Finanțelor va achiziționa o soluție de securitate pentru infrastructura IT a Sistemului Informatic Integrat Vamal, inclusiv servicii de suport, licențe și subscripții, valoarea contractului fiind estimată de autorități la 10,14 milioane de lei. Motivul pentru care soluția de securitate pentru Direcția Generală a Vămilor are un cost atât de ridicat este complexitatea contractului, determinată de faptul că "Sistemul Informatic Integrat Vamal (SIIV) este un sistem de importanță strategică, ce necesită o protecție deosebită pe domeniul politicilor de securitate informatică și are un nivel ridicat de sensibilitate al datelor/informațiilor prelucrate, nefuncționalitatea acestuia având un impact major în funcționarea sistemului".