Platforma Spațiul Privat Virtual (SPV), prin care ANAF interacționează online cu contribuabilii, va fi extinsă cu noi servicii, precum declarații pre-completate, rapoarte care să se poată importa în programele de contabilitate, fișiere prelucrabile, precum și posibilitatea de a efectua plăți. Potrivit Ministerului Finanțelor, aceste servicii vor fi disponibile până la data la care înrolarea în SPV va deveni obligatorie pentru firme și persoanele care desfășoară activități independente și profesii liberale, iar documentele pe hârtie nu vor mai fi acceptate de ANAF în cazul acestora. Profit.ro a prezentat proiectul Ministerului Finanțelor joi seara, când acesta a fost postat pe site-ul ministerului.
Guvernul a împrumutat de la persoane fizice 3,2 miliarde de lei în primele patru luni ale anului, potrivit datelor Ministerului Finanțelor. Suma a fost atrasă prin programele Fidelis, prin care statul vinde titluri de stat listate la bursă, și Tezaur, prin care sunt vândute titluri de stat populației la unitățile Trezoreriei și la oficiile Poștei. Pentru 2021, statul vrea o sumă record de 8-10 miliarde de lei de la populație, peste cele 6,5 milioane de lei luate anul trecut.
Ministerul Finanțelor și ANAF intenționează să oblige circa 1 milion de firme și peste 600.000 de persoane care desfășoară activități independente și profesii liberale să se înroleze pe platforma Spațiu Privat Virtual (SPV) și să transmită online documente către ANAF, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență pus în dezbatere de Finanțe. Numărul de 1 milion de firme care nu sunt înrolate și ar trebui să se înscrie în SPV, prezentat de Finanțe, pare, însă, unul exagerat, întrucât pare să includă și contribuabilii persoane juridice inactivi fiscal sau care și-au suspendat activitatea la Registrul Comerțului. Dacă luăm în calcul doar contribuabilii persoane juridice activi fiscal, ar trebui să se mai înscrie în SPV circa 660.000 de firme.
Înrolarea în serviciul Spațiul Privat Virtual (SPV), serviciu operat de ANAF, va deveni obligatorie pentru persoanele juridice, asocierile și alte entități fără personalitate juridică, precum și pentru persoanele fizice care desfășoară o profesie liberală sau exercită o activitate economică în mod independent, potrivit unui proiect al Ministerului Finanțelor. Măsura ar trebui să faciliteze comunicarea la distanță a ANAF cu acești contribuabili. Înrolarea în SPV este necesară și în procesul de conectare la ANAF a aparatelor de marcat electronice fiscale, argumentează Finanțele.
În timp ce statul român nu pare să mai fi făcut mare lucru în ultimul timp, alte țări și-au intensificat eforturile. Cea mai eficientă măsură de sprijin a fost cea care a presupus ca statul să nu facă nimic.