Ministerul Economiei va duce la bun sfârșit toate programele de ajutor de stat deja începute, însă pentru viitor modalitatea preferată de a sprijini economia va fi cea a facilităților fiscale, întrucât acestea ocolesc birocrația și se pot aplica tuturor, a declarat ministrul responsabil de acest portofoliu, Claudiu Năsui. Acesta a dat, ca exemplu de facilitate fiscală ce poate fi acordată la nivelul întregii economii, măsura propusă anterior de USR pentru scutirea de taxe și impozite, pentru toți salariații, a unei sume echivalente cu salariul minim.
Ministerul Economiei vrea să listeze cât mai multe dintre cele 37 de companii pe care le are în portofoliu, însă 28 dintre acestea au probleme financiare grave, a declarat ministrul de resort, Claudiu Năsui. Ministrul urmează să agreeze cu premierul, Florin Cîțu, lista companiilor care pot fi listate. În portofoliul Ministerului Economiei se află societăți nelistate precum SN a Sării (SALROM), Loteria Română și Cupru Min, însă ministrul nu a nominalizat vreuna dintre companiile care ar putea ajunge pe bursă în perioada următoare.
Experții în legislația critică măsurile propuse săptămâna trecută de Ministerul Muncii cu scopul declarat de a simplifica activitatea microîntreprinderilor cu mai puțin de nouă angajați. Potrivit unui punct de vedere argumentat al Uniunii Naționale a Experților în Legislația Muncii (UNELM), transmis conducerii Ministerului Muncii, înlocuirea fișei postului și a regulamentului intern cu comunicări verbale va supune micul întreprinzător unor riscuri foarte mari în cazul în care ajunge în instanță într-un conflict de muncă cu un salariat. Angajatorul nu va putea demonstra abaterile angajatului, iar ITM la controale va trebui să ia decizii fără repere concrete, singurul argument fiind cuvântul angajatului împotriva cuvântului angajatorului.
Firmele care asigură instalarea/service-ul caselor de marcat au de conectat la sistemul online al ANAF aproximativ 665.000 de aparate fiscale, potrivit informațiilor Profit.ro. Activarea caselor de marcat pentru ca acestea să comunice online cu ANAF ar urma să aibă loc în termen de opt luni, până la final de noiembrie, ceea ce înseamnă că firmele de specialitate ar urma să conecteze pe lună, în medie, peste 80.000 de unități. Deși termenul de final de noiembrie a fost stabilit după ce au fost consultați și reprezentanții firmelor care se ocupă de service-ul aparatelor fiscale, ar putea fi unul ambițios, mai ales în actualul context, în care restricțiile legate de pandemie îngreunează chiar și activități banale.
ANAF va acorda propriilor angajați un concediu suplimentar de 10 zile, potrivit unui ordin de președinte ANAF semnat recent și aflat în posesia Profit.ro. Concediul de odihnă este acordat în anii în care ANAF acordă sporul de 15% pentru condiții vătămătoare de muncă. ANAF are aproape 23.000 de angajați. Acordarea celor 10 zile de concediu în plus este o obligație a instituției prevăzută de lege și aplicată în alte instituții ale statului de mai mulți ani, afirmă reprezentanții angajaților, cei care au făcut demersul pentru obținerea concediului suplimentar.