Guvernul a împrumutat astăzi 3,5 miliarde de euro, la prima ieșire a României pentru împrumuturi pe piața externă din acest an. Suma este cea mai mare atrasă de România până acum la o singură ieșire pe extern. Statul a atras 2 miliarde de euro printr-o emisiune de obligațiuni pe 12 ani și 1,5 miliarde euro printr-o emisiune separată pe 20 de ani. Anul trecut, statul a împrumutat de pe piețele externe 8,8 miliarde de euro și 3,3 miliarde de dolari, în contextul unui deficit bugetar record, de 102 miliarde de lei (9,8% din PIB). Premierul Florin Cîțu a anunțat de săptămâna trecută că România monitorizează piețele externe pentru un împrumut. Important în ce privește datoria publică este că aceasta se află la un nivel record și a trecut recent de pragul de 500 de miliarde de lei.
Guvernul a aprobat în ședința de astăzi normele metodologice ale Programelor IMM Invest, IMM Factor și IMM Leasing, precum și Schema de minimis aferentă Programului IMM Leasing, pentru asigurarea resurselor financiare necesare întreprinderilor mici și mijlocii și întreprinderilor afiliate, depășirea crizei generate de actualul context economic, menținerea locurilor de muncă și asigurarea continuității activității, potrivit Ministerului Finanțelor.
România a ieșit astăzi să se împrumute de pe piețele internaționale, prima astfel de ieșire în acest an. Guvernul vrea să vândă investitorilor străini obligațiuni pe 12 ani și pe 20 de ani, ambele fiind emisiuni noi, lansate acum. Anul trecut, statul a împrumutat de pe piețele externe 8,8 miliarde de euro și 3,3 miliarde de dolari, în contextul unui deficit bugetar record, de 102 miliarde de lei (9,8% din PIB). Premierul Florin Cîțu a declarat săptămâna trecută că România monitorizează piețele externe pentru un împrumut. Datoria publică este la un nivel record și a trecut recent de pragul de 500 de miliarde de lei.
Ministerul Economiei a renunțat la planul de a implementa Măsura 3 granturi pentru investiții, din cauza verificărilor pe care le desfășoară patru instituții, DNA, Curtea de Conturi, Departamentul pentru Lupta Antifraudă și Corpul de Control al Prim-ministrului. Cercetările vor dura, probabil, prea mult pentru a putea aștepta încheierea lor. Măsura 3 va fi înlocuită cu un nou mecanism de granturi, care ar putea deveni disponibil la începutul verii, posibil în luna iunie, potrivit informațiilor Profit.ro, întrucât ar urma să fie structurat pe un program de fonduri UE, ReactEU, la care Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene lucrează în prezent cu Comisia Europeană.
Datoria statului a crescut puternic anul trecut, după ce Guvernul a împrumutat o sumă record pentru a acoperi cel mai mare deficit bugetar de până acum. Astfel, în 2020, datoria externă a statului, în valută, a depășit-o pe cea în lei pentru prima dată după 2014, după cum se vede din graficul de mai jos. Guvernul a avut nevoie anul trecut să împrumute o sumă uriașă, însă, confruntat cu o nevoie mare de bani, în contextul crizei cauzate de pandemie, și limitat de nivelul pieței interne de titluri de stat, a apelat la mai multe ieșiri pe piața externă cu obligațiuni în euro și dolari. Anul trecut, ponderea datoriei în valută în total datorie s-a situat la 52,3%.