Guvernul a stabilit, miercuri, prin hotărâre, că salariul de bază minim brut va crește din ianuarie cu 3%, de la 2.230 lei lunar la 2.300 lei lunar, reprezentând o majorare netă de 41 lei, rezultând un salariu minim net lunar de 1.386 lei, după cum a relatat în premieră Profit.ro. În ședința de vineri, Guvernul va rectifica însă hotărârea astfel încât firmele să poată aplica majorarea la veniturile salariaților pentru toată luna ianuarie.
Creșterea economică a României ar urma să accelereze anul următor la 6,2%, de la 3,4% anul acesta, susținută de granturile și împrumuturile la care statele membre UE vor avea acces prin programul Next Generation EU, de redresare în urma pandemiei de Covid-19, estimează agenția de evaluare financiară Fitch. Avansul economic al României ar fi al doilea cel mai accelerat dintre cele 11 state membre UE din regiune, după Ungaria, unde este prognozat la 6,9%.
ANAF nu a inițiat executări silite noi după data de 28 decembrie, termen la care a expirat facilitatea fiscală acordată de Guvern prin intermediul căreia contribuabilii au putut amâna plata obligațiilor fiscale fără să acumuleze accesorii și fără să înceapă împotriva lor procesul de executare silită. În acest interval, ANAF a încercat să îi informeze pe toți cei cu datorii, prin intermediul serviciului online SPV sau prin alte modalități, că pot accesa mecanisme de eșalonare pentru plată și pot evita astfel executarea, a declarat președintele ANAF, Mirela Călugăreanu.
ANAF a derulat anul trecut o serie de proiecte de modernizare și digitalizare și va continua și în acest an introducerea de soluții pentru dezvoltarea unei relații de parteneriat cu contribuabilii, digitalizare, precum și pentru combaterea evaziunii, a declarat președintele ANAF, Mirela Călugăreanu. Printre acestea, președintele ANAF a menționat proiectul pilot pentru stimularea conformării voluntare a persoanelor fizice, derulat la AJFP Prahova și de care Profit.ro a scris, introducerea SAF-T, proiectul SFERA (legarea sistemelor informatice ale ANAF cu alte baze de date ale statului utile în administrarea fiscală), dar și dezvoltarea Call-Center-ului. Numărul angajaților Call-Center-ului va crește de la 20 la 90, astfel că aceștia vor prelua un număr mai mare de apeluri ale contribuabililor, ar vor furniza răspunsuri și printr-un serviciu de chat integrat în site-ul ANAF.
Conducerea ANAF a solicitat rapoarte de activitate pentru anul 2020 de la persoanele cu funcții de conducere din ANAF, până la nivel de șef de serviciu, potrivit informațiilor Profit.ro. Rapoartele trebuie să includă și obiectivele acestora pentru perioada următoare, structurate pe luna ianuarie, primul trimestru și întreg anul 2021. În ANAF, circa 10% dintre cei aproximativ 22.000-23.000 de angajați au funcții de conducere. Șefii trebuie să declare obiectivele pe care și le propun pentru anul acesta, precum și impactul pe care îl vor avea asupra administrării fiscale și a colectării veniturilor.