Deficitul bugetar, suma pe care statul trebuie să o împrumute și să o adauge la venituri pentru a putea acoperi cheltuielile, a crescut la 4,53% din PIB la finalul lunii august, de la 4,02% (71 miliarde lei) la finalul lunii iulie, potrivit informațiilor obținute de către Profit.ro. Nivelul de 4,53% pentru ianuarie - august înseamnă o gaură de 80 de miliarde de lei, în creștere cu 9 miliarde de lei doar în august. Având în vedere că în septembrie bugetul va consemna și impactul pensiilor majorate, iar ANAF are în această lună, istoric, venituri sub medie, probabilitatea este ridicată ca în această lună să fie depășit pragul de 5% din PIB.
O firmă cu un singur angajat și afaceri de 269.186 lei în anul 2023 a ajuns pe lista scurtă de analiză a Ministerului Finanțelor, alături de alte două societăți, în cadrul unei scheme de ajutor de stat, potrivit datelor analizate de Profit.ro. K2 Top Business Consulting Srl are ca domeniu de activitate servicii suport pentru intreprinderi și a primit cel mai ridicat punctaj în aplicația Finanțelor în care se depun cererile, dintr-un număr de 45 de firme, fiind în cărți pentru un ajutor de stat de 234,57 milioane lei. Rămâne de văzut dacă proiectul va trece și de analiza specialiștilor din minister.
Ministerul Finanțelor a primit, în cadrul unei scheme de ajutor de stat, 45 cereri de acord pentru finanțarea unor proiecte de investiții în valoare totală de 8,04 miliarde lei. Ajutorul de stat solicitat este în valoare totalã de de 3,77 miliarde lei, bugetul acestei prime sesiuni fiind de 750 milioane de lei. Finanțele îi îndeamnă pe cei care nu obțin acum sprijin din partea statului, să se pregătească pentru următoarele sesiuni de depunere a cererilor.
Plafonul lunar neimpozabil va crește de la 2.000 lei la 3.000 de lei și în cazul pensiilor militare de stat, de la aceeași dată de la care această măsură se aplică în cazul pensiilor stabilite pe baza principiului contributivității, respectiv, începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2024, prevede un proiect de ordonanță de urgență pregătit de către Ministerul Finanțelor.
Un salariat poate fi plătit la același angajator cel mult 24 de luni cu salariul minim pe economie, chiar dacă cele 24 de luni nu reprezintă o perioadă continuă și sunt intercalate cu perioade în care salariatul a primit și remunerații peste nivelul minim, potrivit unui răspuns transmis de către Inspecția Muncii (IM) la întrebări ale Profit.ro. Astfel, de exemplu, un angajat poate primi salariul minim 18 luni, un salariu mai mare decât minim 4 luni, după care poate fi plătit cu minim alte 6 luni, până ar ajunge la maximul de 24 de luni.