Un proiect de modificare a Codului de procedură fiscală prevede obligativitatea solicitării prezentării la notar a certificatelor de atestare fiscală, ori de câte ori are loc un transfer al dreptului de proprietate asupra unor bunuri reprezentând clădiri și terenuri, atât de către proprietarul bunului, cât și de către persoana căreia i se transferă dreptul de proprietate. Scopul acestei schimbări legislative nu este blocarea vânzării ci să îi motiveze pe cei care vor să facă tranzacții de acest tip, care de obicei implică sume mari de bani, să își plătească datoriile către ANAF. Transferul dreptului de proprietate este în prezent condiționat doar de achitarea datoriilor către direcțiile locale de taxe.
Dezvoltatorii de proiecte rezidențiale ar urma să fie scutiți o perioadă de plata impozitului pe clădirile construite, astfel încât să poată vinde proprietățile înainte să fie nevoiți să achite acest impozit, prevede un proiect legislativ inițiat în Parlament de către senatori și deputați ai formațiunii politice AUR. Un al doilea proiect prevede ca firmele care furnizează statului bunuri și servicii să aibă de plată TVA aferentă doar la momentul la care își încasează banii de la stat, având în vedere numărul mare de cazuri în care acestea încasează banii cu întârzieri. Astfel, sistemul de TVA la încasare, care acum se aplică, prin opțiune, firmelor cu afaceri anuale sub 4,5 milioane de lei, ar deveni disponibil tuturor firmelor care emit facturi către stat.
Zeci de angajați ai Ministerului Finanțelor ar urma să participe la sesiuni de team building în afara Bucureștiului, cu activități precum „desen back to back”, „corpul cuvintelor”, „atenție, cade!”, „construiți poduri, nu pereți”, „vânătoarea comorii”, „câmpul minat”, „podul lui Da Vinci”, „radio play”, precum și la traininguri, tot în afara Capitalei, în domenii precum: managementul timpului, al priorităților și al energiei psihice; antrenarea stării de flux (flow)/experiența optimală pentru creșterea concentrării și a eficienței muncii; asertivitate și conversații dificile; rolul și importanța feedback-ului.
Ministerul Finanțelor a deschis prima sesiune de înscriere a proiectelor finanțate în baza schemei de ajutor de stat pentru investiții cu impact major în economie (instituitã prin HG 300/2024). Pânã la 9 septembrie 2024, firmele pot depune cererile de acord pentru finanțare, împreunã cu documentele justificative, pentru investiții ale cãror costuri eligibile depãșesc 50 milioane lei.
Investițiile totale planificate de Guvern anul acesta se ridică la 120 miliarde de lei, o sumă de peste două ori mai mare comparativ cu 2020 și în urcare cu circa 19 miliarde de lei față de anul trecut, potrivit datelor analizate de către Profit.ro. Din suma de 120 miliarde lei, 38,6 miliarde de lei vor fi investiții pentru proiecte finanțate doar din fonduri naționale, la fel ca anul trecut și în creștere cu numai 3,4 miliarde de lei față de 2020. Proiectele finanțate și cu fonduri europene sunt, însă, la un nivel record, de 81,5 miliarde lei, comparativ cu 62 miliarde lei anul trecut și numai 18 miliarde de lei în 2020.