Vânzarea prin licitație a bunurilor de către ANAF va fi simplificată, iar Fiscul va face publicitate în mod obligatoriu și pe platforme de comerț electronic pentru bunurile mobile și imobile pe care le vinde, prevede un proiect de ordonanță al Ministerului Finanțelor. Pe de altă parte, ANAF nu va mai menționa în anunțurile de vânzare informații despre persoana executată sau despre dosarul în care se recuperează prejudicii, întrucât consideră că nu sunt relevante pentru cumpărător în contextul valorificării bunurilor prin intermediul unor platforme specializate.
Operațiunile zilnice cu numerar ale debitorilor executați pentru datorii către bugetul statului vor fi limitate mai strict pentru debitorii în cazul cărora ANAF a inițiat proceduri de executare, prevede un proiect de ordonanță pregătit de către Ministerului Finanțelor. În practică, debitorii executați pentru datorii la buget folosesc la maxim plățile în numerar pentru a evita sistemul bancar unde au poprire de la ANAF, arată Finanțele.
Modul în care operează poprirea pe venit instituită de către ANAF se va modifica, potrivit unui proiect de ordonanță pregătit de către Ministerul Finanțelor. Pentru a evita situațiile în care ANAF pune poprire la angajator/plătitor de venit, dar și la bancă, ajungând să ia astfel din venitul debitorului mai mult decât limita legală (de o treime sau jumătate), poprirea pe venitul lunar din salarii/pensii/indemnizații nu se va mai institui și la instituția de credit. Chiar dacă acest tip de venit care intră lunar în cont nu va mai fi poprit la bancă, ANAF va executa suma aflată în cont la momentul introducerii popririi, chiar dacă banii au ca sursă salarii și pensii încasate în trecut.
Plafoanele sub care persoanele fizice și firmele nu pot solicita eșalonarea pe perioade de până la 5 ani a obligațiilor restante către ANAF, vor crește semnificativ, prevede un proiect de ordonanță al Ministerului Finanțelor. Acum, persoanele fizice pot cere astfel de eșalonări pentru datorii peste 500 de lei, asocierile fără personalitate juridică pot cere pentru datorii ce depășesc 2.000 de lei, iar firmele pentru datorii ce trec de 5.000 de lei. Sumele mici nu justifică acordarea unor eșalonări pe perioade de maxim 5 ani, iar contribuabilii au la dispoziție și eșalonarea simplificată, pe perioadă de până la 12 luni, arată Finanțele.
Ministerul Finanțelor a pregătit modificări în ce privește comunicarea electronică cu firmele, PFA, profesii liberale și alți contribuabili care desfățoară activități economice. Astfel, un proiect de modificare a Codului de Procedură Fiscală prevede că reprezentanții legali/desemnați ai contribuiabililor trebuie să notifice asupra modului de comunicare în 30 de zile de la înrolarea în SPV. Comunicarea ar fi directă cu reprezentanții legali/desemnațic și este suplimentară celei pe care acum ANAF o derulează cu persoanelor desemnate să aibă acces la SPV.