Ministerul Finanțelor solicită astăzi în ședința Guvernului suplimentarea limitei creditelor de angajament cu 21,42 milioane lei și a limitei creditelor bugetare cu 19,08 milioane lei. Creditele de angajament permit asumarea de cheltuieli pentru anii următori, iar creditele bugetare sunt fonduri pentru cheltuieli în acest an. Cele peste 40 de milioane de lei sunt necesare pentru a acoperi penalități impuse de către UE României legate de depozite de deșeuri, precum și pentru cheltuieli cu majorări salariale la Finanțe și instituții subordonate, dar și pentru plăți la unele contracte, cum este cel pentru achiziția de scanere.
Ministerul Finanțelor a pregătit o serie de modificări ale normelor de aplicare a legislației privind plata cu cardul, printre acestea fiind și posibilitatea ca sumele achitate prin intermediul POS-urilor să fie transferate de bancă direct în conturile cărora sumele respective se cuvin deschise la Trezoreria statului, fără ca acestea să mai tranziteze contul de disponibilități al beneficiarului sumei deschis la Trezoreria Statului și din care ulterior să fie distribuite de către instituțiile și autoritățile publice respective.
Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) va colecta în acest an peste 100 de milioane de lei de la companiile controlate de stat, potrivit calculelor Profit.ro. AMEPIP, aflată în subordinea Guvernului, a stabilit că va colecta în acest an un tarif de monitorizare în cuantum de 0,09% din veniturile totale ale întreprinderilor publice, stabilite prin situațiile financiare anuale pentru 2023.
Guvernul a împrumutat în primele șase luni din acest an 131 miliarde de lei, 11,6 miliarde de lei din această sumă reprezentând finanțări luate doar în iunie, care a devenit, astfel, luna cu cele mai mici împrumuturi contractate în acest an, potrivit calculelor Profit.ro. Statul a ajuns, cu cele 131 miliarde lei, la 72% din necesarul de împrumuturi anunțat pentru anul 2024, de 181 miliarde lei.
Ministerul Finanțelor va analiza modul în care funcționează sistemul e-TVA odată cu utilizarea primelor deconturi precompletate, urmând ca ulterior, în funcție de acuratețea sistemului, să fie luată în calcul o potențială amânare a termenului de la care este obligatoriu e-TVA. De asemenea, Ministerul Finanțelor a dat asigurări în ce privește implementarea e-Factura în regim B2C și protecția datelor cu caracter personal, unde lucrează la o formă de identificare fiscală care să apară pe facturi în locul CNP, și a exprimat deschidere în ce privește revenirea la unele prevederi din legea prevenirii în cazul contabililor.