Cotațiile dobânzilor pe termen scurt din piața interbancară au crescut abrupt astăzi, cu până la 1,5 puncte procentuale, mișcare venită în absența unor presiuni vizibile pe cursul de schimb.
Excesul de lichiditate a căzut abrupt în mai, în contextul turbulențelor politico-electorale, potrivit datelor de la Banca Națională a Românei. Evoluția, venită pe fondul vânzărilor de valută ale BNR, a dus la creșterea semnificativă a dobânzilor.
Guvernatorul Mugur Isărescu sugerează că România s-ar fi găsit într-o cu totul altfel de situație în cazul unei victorii a candidatului populist în alegerile prezidențiale în ceea ce privește indicatorii financiari și monetari. Solicitat să explice cum explică ascensiunea discursului radical, susținut de un personaj precum Călin Georgescu, fost secretar general al Asociației Clubului de la Roma, deci „globalist”, Isărescu spune că asemenea discuții dau sentimentul că nu suntem o țară serioasă.
Sunt semne că România recâștigă încrederea piețelor după perioada recentă de ieșiri puternice de capitaluri, spune guvernatorul Mugur Isărescu, însă este nevoie în continuare de politici serioase și credibile care să ducă la scăderea deficitului bugetar, inclusiv cu o creștere „masivă” a fondurilor europene și o creștere a veniturilor bugetare. Guvernatorul spune că există inclusiv o problemă de finanțare a datoriei.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, spune că, acum, cursul leului este într-o zonă de echilibru, după deprecierea abruptă ce a urmat primului tur al alegerilor prezidențiale și revenirii ușoare de după cel de-al doilea tur.