Rata anuală a inflației a rămas la 5% în februarie - nivel peste așteptările analiștilor -, în timp ce inflația lunară s-a menținut la un nivel ridicat, de aproape 0,9%, mai ales pe fondul scumpirii mărfurilor nealimentare - iese în evidență o creștere de 9% a prețului gazelor.
Scorul bănci vs. ANPC în chestiunea anuităților a ajuns la 17-0, după ce Autoritatea a pierdut în apel singurul proces pe care îl câștigase pe fond. Mai sunt de judecat în primă fază două dosare.
Excedentul de lichiditate înregistrat de sectorul bancar a crescut din nou în februarie, la cel mai ridicat nivel din ultimele 5 luni, recuperând mare parte din efectul turbulențelor politice din ultimele luni ale anului trecut. Dobânzile pe teren scurt s-au stabilizat în preajma ratei la facilitatea de depozit a BNR.
Consumul privat a alimentat creșterea economică în 2024, dar și importurile, astfel că economia a avansat cu doar 0,9%. BCR așteaptă în acest an o revigorare a activității economice, însă bazată pe o revenire a investițiilor, în timp ce consumul ar urma să frâneze.
Economiștii ING Bank România prevăd o accelerare a creșterii economice în acest an, dar la un nivel în continuare modest, sub potențial, după ce anul trecut a fost evident eșecul modelului bazat pe consum. Situația fiscală rămâne îngrijorătoare și depinde de controlul cheltuielilor și de creșterea încasărilor. În privința celor din urmă, economiștii cred că acestea ar putea fi ajutate de o creștere a colectării și de o majorare a taxelor.