Bucureștiul este una dintre cele mai productive regiuni din Europa, cu un nivel al PIB/capita de peste două ori mai mari decât media. Este acest lucru adevărat? Mulți cred că e făcătură statistică, în care producția altor regiuni românești e mutată artificial în Capitală. Profit.ro a obținut lămuriri de la Eurostat și explică cum stă situația în realitate.
Statele Unite ale Americii sunt cel mai important partener comercial al Uniunii Europene, poziție din care UE ar avea de suferit de pe urma introducerii tarifelor de 25% cu care amenință guvernul lui Donald Trump. Economiștii cred că situația curentă provoacă îngrijorări în ceea ce privește mersul economiei și așteaptă clarificări privind noile taxe de import ce urmează să fie anunțate pe 2 aprilie, „ziua liberării”.
România a intrat într-o „nouă eră a cheltuielilor europene pentru apărare”, a căror pondere în PIB ar urma să crească cu două treimi sau chiar mai bine de două ori în următorii trei ani, potrivit unor scenarii avansate de analiștii Băncii Comerciale Române.
Contul curent al balanței de plăți și-a adâncit deficitul în ianuarie comparativ cu nivelul din urmă cu un an. Totuși, situația din prima lună a anului e ușor mai bună față de cea din precedentele luni, așa cum se întâmplă de regulă în ianuarie. O veste bună este că au crescut intrările de subvenții de la UE, dar vestea proastă este că investițiile străine directe s-au înjumătățit.
Inflația ridicată pare să fie scenariul de bază al băncilor și în acest an. Deși BNR a scăzut dobânda cheie în vara anului trecut, unele credite s-au scumpit de atunci, mai ales cele acordate firmelor și împrumuturile ipotecare pentru populație - iar în cazul celor din urmă băncile au urcat puternic marjele, în ianuarie. Mai mult, în ultimele luni au crescut și dobânzile la depozitele la termen, conform analizei Profit.ro.