BERD a angajat o companie globală de consultanță pentru a realiza rapid, până la finele lunii martie, o analiză actuarială independentă a contractelor de reasigurare încheiate de Euroins, astfel încât orice potențial deficit de capital să fie cunoscut și remediat la timp, arată directorul BERD pentru Europa Centrală și de Sud Est, Charlotte Ruhe, într-o scrisoare transmisă marți președintelui ASF, Nicu Marcu, și ministrului Finanțelor, Adrian Câciu, obținută de Profit.ro. BERD anunță ASF că sprijină conducerea Euroins în reducerea în continuare a cotei pe piața RCA, deja diminuată sub 28%, până la 25%.
Avansul rapid al dobânzilor la creditele în lei a crescut interesul companiilor pentru finanțări în euro, arată Sergiu Manea, CEO BCR, în timp ce pentru populație soluția de protecție a fost cea a ratelor fixe. Persoanele fizice au solicitat tot mai mult, în contextual inflaționist actual, și depozite la termen în valuta, astfel că banca le-a reintrodus în ofertă, după ce le eliminase complet pe segmentul de retail. “Decizia nu a fost simplă”, spune vicepreședintele Dana Dima.
Blocarea accesului României în spațiul Schengen de către Austria s-a făcut printr-un veto “îngrijorător și de neînțeles”, deoarece nimic nu îl justifica, a declarat Andreas Treichl, președintele Forumului European Alpbach, în prezent și președinte al Consiliului de Supraveghere al Fundației Erste, cel mai mare actionar al grupului pe care l-a condus mulți ani ca CEO, într-un interviu acordat publicației austriece Die Presse.
Băncile s-au răzgândit cu eliminarea depozitelor în euro pentru populație. După RaiffBăncile vor din nou să atragă euro de la populație, după o perioadă în care depozitele la termen în monedă europeană au fost eliminate complet din oferta pentru persoane fizice de mai multe instituții financiare. Condițiile de piață s-au schimbat între timp, cu dobânzi la euro în urcare și o cerere în creștere de credite în euro din partea companiilor, mai avantajoase la costuri decât cele în lei.eisen și BRD, le reintroduce și BCR
Creșteri ale dobânzilor se înregistrează nu doar în România, ci și la nivel global, în context inflaționist, iar avansul bonificațiilor oferite la depozite arată că băncile sunt în concurență în atragerea de resurse de la clienți pentru a-și acoperi nevoia de lichiditate, a arătat Bogdan Neacșu, președintele Asociației Române a Băncilor (ARB), într-o poziție transmisă după controlul declanșat de Consiliul Concurenței la cele 10 bănci care participă la calculul ratei Robor.