Intesa Sanpaolo, cea mai mare bancă din Italia, a semnat un acord cu JC Flowers & Co. pentru a cumpăra First Bank România. Tranzacția trebuie să fie întâi aprobată de Banca Națională a României și de Consiliul Concurenței înainte de a fi finalizată, la un termen estimat în prima parte a anului viitor. Intesa ar putea ajunge în topul celor mai mari 10 bănci din piață.
Grupul ungar OTP solicită acum 360 milioane de euro pentru vânzarea băncii din România, o sumă mai mică decât valoarea fondurilor proprii, dar încă peste oferta ce coboară spre 300 milioane de euro pe care Banca Transilvania, favorită în finalizarea tranzacției, o face, potrivit surselor Profit.ro. Banca Transilvania și Raiffeisen Bank sunt singurele rămase în cursa pentru preluarea OTP, după ce a devenit evident că UniCredit nu va mai reveni, în condițiile în care a anunțat o achiziție mult mai importantă în România (Alpha Bank), care o va propulsa direct pe locul 3 în piață.
Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) s-a răzgândit brusc și nu mai susține extinderea recunoașterii efectelor juridice și la semnăturile electronice avansate, prevăzute în noul proiect de lege care încearcă să reformeze domeniul pentru a elimina blocajele și a reduce costurile digitalizării serviciilor publice și private la distanță. Inițiativa legislativă, dezbătută acum în comisia IT&C a Senatului, intră astfel din nou în blocaj, după ce în trecut au mai eșuat trei proiecte legislative similare, care își propuseseră să extindă recunoașterea semnăturilor electronice și la alte tipuri decât cele calificate.
Noul Cod Fiscal nu mai păstrează nici jumătate din prevederile inițiale, cu care a fost publicat în 2016. A fost amendat până acum prin nu mai puțin de 107 legi, OG-uri și OUG-uri, care au însumat 554 de modificări, fără a le include și pe cele de la impozitele locale. Schimbările au fost de multe ori haotice și nu au reușit să îmbunătățească, pe ansamblu, situația bugetară, ba chiar s-a reușit performanța unei scăderi a încasărilor ca pondere în PIB.
Cel mai recent control inopinat de amploare la bănci, despre care Profit.ro a relatat în exclusivitate, a avut loc la începutul lunii noiembrie 2022. Sistemul bancar mai păstrează și amintirea unei investigații similare declanșate de Consiliul Concurenței în octombrie 2008, după ce BNR acuzase mai multe bănci că au "atacat leul".