Introducerea tarifelor vamale pentru mașinile electrice produse în China, la importul pe piața din UE, a avut ca scop compensarea ajutoarelor de stat plătite de guvernul chinez constructorilor europeni și eliminarea concurenței neloiale pentru constructorii din Europa. Inevitabil, cele mai multe modele electrice chinezești au fost nevoite să crească prețul, iar vânzările au scăzut. În schimb, fără tarife vamale majorate, vânzările de mașini din China cu motoare plug-in hybrid au crescut.
Combinația de senzori și camere pe care ar trebui să o folosească un automobil modern, echipat cu cele mai noi sistem de asistență este în prezent obiect de dezbatere, după ce Tesla a decis să elimine orice senzor și să păstreze doar camerele video, din rațiuni de cost.
Constructorul japonez Toyota este lider al propulsiei hibrid de decenii, datorită investițiilor uriașe realizate încă din anii 90 și mai ales datorită succesului incontestabil al modelului Prius, primul automobile full-hybrid de serie din lume. De atunci, tehnologia motoarelor benzină – electric a evoluat enorm, iar eficiența sistemelor a crescut de asemenea, foarte mult, apropiindu-se de maximul pe care fizica îl poate permite.
Cifrele privind vânzările de automobile din Europa, pentru luna februarie, arată că Dacia Sandero rămâne liderul absolut al pieței auto din regiune, protejându-și titlul câștigat în 2024. Clasamentul primelor 10 mașini populare, analizat de Profit.ro, s-a schimbat însă destul de mult în acest început de an.
Producătorii chinezi Xpeng, care au în acționariat grupul german Volkswagen, vor produce mașini în Austria, în uzina din Graz a companiei Magna, în care sunt asamblate mașini ale mai multor mărci. Tot acolo ar putea fi produse și modele ale unei alte companii din China, GAC, mai puțin cunoscută.