Peste 2,6 milioane pachete cu țigări au fost descoperite la frontierele României în prima jumătate a anului, ceea ce reprezintă o creștere de aproximativ 1,7 ori a numărului pachetelor de țigări reținute comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Traficanții proveneau, preponderent, din Bulgaria, India, Turcia, Moldova, Muntenegru, Serbia, Ungaria, Ucraina și România, transporturi semnificative de țigări fiind descoperite la frontiera cu Bulgaria, pachetele fiind ascunse în spații special amenajate. La frontierele cu Ucraina și Republica Moldova, principalul mod de operare identificat rămâne introducerea țigărilor peste „frontiera verde”, în colete. Un alt mod de operare este reprezentat de folosirea dronelor.
Ministerul Finanțelor are în plan să extindă, de la 1 ianuarie 2024, aplicarea eFactură, mecanism de emitere electronică a facturilor prin sistemul administrat de ANAF/CNIF, la toate facturile emise în relația dintre firme (business to business - B2B). Potrivit informțiilor Profit.ro, ministerul caută în prezent soluții pentru extinderea eFactură, chiar dacă platforma hardware/software dedicată nu va fi achiziționată în timp util, având în vedere etapa de derulare a licitației.
Inspectorii direcției Antifraudă a ANAF au verificat un operator economic din județul Suceava la care au identificat un prejudiciu cauzat statului de 51,36 milioane de lei din importul, producția și comercializarea de țigări produse din tutun importat din Federația Rusă, potrivit unui anunț al ANAF. Cantitatea de aproape 50.000 de kg de tutun a fost adusă în România fără ca firma să aibă autorizație de comercializare de tutun brut. Tutunul brut importat a fost prelucrat ilicit, folosit la producerea ilegală de țigarete, vândute pe teritoriul României.
Deficitul foarte mic, de numai 300 de milioane de lei în luna iunie, nu este rezultatul unei îmbunătățiri bruște a colectării veniturilor de către ANAF, ci a fost determinat de încasarea de către buget a dividendelor de la companiile controlate de stat sau la care statul are participații. Potrivit informațiilor Profit.ro, cea mai mare parte a sumei de 9,7 miliarde lei prinsă în buget ca venituri din dividende a fost încasată în luna iunie, motiv pentru care deficitul a fost atât de redus și lasă impresia, falsă, că situația bugetară s-a stabilizat.
Sumele luate de către Trezoreria Ministerului Finanțelor prin plasamente private, împrumuturi discrete, neanunțate de Ministerul Finanțelor, au trecut de jumătate de miliard de euro pentru primele șase luni ale acestui an, potrivit datelor analizate de către Profit.ro. Astfel, totalul a cinci astfel de împrumuturi a ajuns la 531 milioane de euro, 300 de milioane de dolari (271 milioane euro) și 260 milioane euro.