Guvernul discută în prezent cu Comisia Europeană (CE) măsuri și obiective de politică fiscală necesare pentru a asigura CE că România, chiar dacă va depăși ținta de deficit bugetar de 4,4%, stabilită pentru anul acesta prin procedura de deficit excesiv, rămâne angajată serios în scopul reducerii deficitului și, în consecință, Comisia nu ar trebui să taie din fondurile europene destinate României din PNRR sau din bugetul multianual, potrivit informațiilor Profit.ro. Parte a acestui proces, pe masă în cadrul discuțiilor sunt toate măsurile fiscale propuse într-un raport al Băncii Mondiale (parte din asistența oferită în cadrul PNRR), un set amplu de propuneri, cu modificări substanțiale în ce privește scutirile pentru angajații din unele domenii, TVA redusă, regimul microîntreprinderilor și altele.
Impactul bugetar al acțiunilor desfășurate de inspectorii Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC), direcție a ANAF, s-a situat pentru primele șase luni ale acestui an la 3,37 miliarde lei, sumă de șapte ori mai ridicată comparativ cu prima jumătate din 2022, potrivit datelor analizate de către Profit.ro. DGAMC are în administrare câteva mii de companii, cele mai mari din țară.
Principalele companii de tutun din România - BAT, JTI, Philip Morris și Imperial Tobacco - au transmis Guvernului, Parlamentului și ministerelor implicate o scrisoare în care atenționează asupra efectelor negative ale propunerii Finanțelor de creștere a accizelor aplicate produselor din tutun, avertizând că va conduce la o creștere a "pieței negre", un semnal negativ foarte puternic și din perspectiva integrării României în spațiul Schengen, iar Guvernul riscă să piardă lupta cu contrabandiștii.
Inspectorii Antifraudă au desfășurat în luna iunie 1.924 de controale cu implicații fiscale în valoare de 2,63 miliarde lei, din care suma de 2,51 miliarde lei în cadrul acțiunilor derulate în domeniul energiei electrice, a anunțat astăzi Ministerul Finanțelor, fără să furnizeze explicații. Potrivit informațiilor obținute de Profit.ro, controalele din sectorul energiei electrice au vizat sumele datorate de companii către Fondul de Tranziție, dar și contribuția de solidaritate, două taxe mari impuse sectorului energetic în contextul prețurilor ridicate.
Numărul posturilor ocupate din administrația publică a crescut în luna mai cu 4.395, la 1,283 milioane, a treia lună în care personalul din sectorul bugetar a urcat, după martie (+470) și aprilie (+2.260). Ritmul a accelerat în contextul în care sistemul bugetar a grăbit angajările înainte ca Guvernul să instituie, în luna mai, restricții în ceea ce privește concursurile de recrutare. Astfel, guvernul Ciucă a lăsat la final de mandat sistemul sistemul public cu 24.899 mai mulți bugetari decât la momentul la care a preluat conducerea Guvernului, cu o medie lunară de 1.383 de posturi în plus, cel mai mult dintre toate guvernele începând din 2017.