Angajatorii vor putea cere prin Declarația 112 (D112) compensarea sumelor pe care le au de încasat de la CNAS pentru concedii medicale cu sumele pe care le au de achitat în urma depunerii formularului fiscal D112, anume impozit pe venit, contribuțiile la sănătate și pensie (CAS și CASS) și contribuția asigurătorie pentru muncă (CAM), prevede un proiect de act normativ depus în Parlament. În prezent, angajatorul plătește angajatului aflat în concediu medical, după care așteaptă câteva luni sau chiar un an pentru a i se deconta banii de către casa de asigurări de sănătate, din cauza alocărilor insuficiente de fonduri de către Guvern. Proiectul a fost inițiat de foștii parlamentari PNL care au părăsit partidul odată cu Ludovic Orban și de un parlamentar USR, dar are deja susținerea a peste 60 de parlamentari, inclusiv de la PNL, PSD și USR.
Ministerul Finanțelor vrea ca CEC Bank, bancă a statului, să se alăture grupului de patru bănci private prin intermediul cărora populația poate subscrie titluri de stat în programul Fidelis, prin care Guvernul se împrumută de la populație prin titluri de stat listate la Bursa de Valori București, a anunțat Mihai Precup, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, la videoconferința Profit Piața de Capital.forum.
Eugen Teodorovici intenționează să revină în politică la alegerile din 2024, în contextul în care în anul respectiv au loc patru sesiuni de alegeri, prezidențiale, parlamentare, europarlamentare și locale. Contactat de Profit.ro, Teodorovici a evitat să precizeze la care dintre cele patru sesiuni de alegeri intenționează să participe, însă declarațiile acestuia indică spre alegerile prezidențiale din postura unui candidat independent.
Autoritățile nu par preocupate serios de digitalizare și debirocratizare, iar unde aceasta se întâmplă, duce mai rar la diminuarea numărului de posturi ocupate și, eventual, la realocarea eficientă a resurselor umane către domenii cu deficit.
Legumele, fructele, băuturile alcoolice, îmbrăcămintea, încălțămintea, sarea și unele materiale de construcții (pământuri și pietre, ipsos, var și ciment) reprezintă bunuri cu risc fiscal ridicat, iar transportul acestora va trebui declarat și monityorizat prin intermediul sistemului e-Transport, prevede un proiect de ordin pregătit de ANAF. ANAF a pregătit proiectul de ordin în contextul în care Guvernul a adoptat astăzi ordonanța pentru implementarea e-Transport. Sistemul va monitoriza în timp real deplasarea bunurilor cu risc fiscal ridicat pe teritoriul României, astfel: transportul bunurilor achiziționate și livrate intracomunitar, transportul bunurilor care fac obiectul operațiunilor vamale, transportul bunurilor între două locații situate pe teritoriul național.