ANAF și Autoritatea Vamală Română (AVR) au pregătit un proiect de ordin care stabilește procedura de utilizare și funcționare a sistemului național privind monitorizarea transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat e-Transport. ANAF a stabilit deja lista de produse cu risc fiscal pentru care declararea în sistemul e-Transport este opțională până la 1 iulie 2022 și va deveni obligatorie după.
Numărul de posturi ocupate în sectorul bugetar a crescut cu 2.251 în luna martie, față de februarie, și se situează acum peste nivelul de la finalul anului 2010. Depășirea nivelului de la finele anului 2010, an în care România a recurs în cadrul unui acord cu FMI la tăierea salariilor bugetarilor cu 25% pentru a stabiliza finanțele țării, era doar o chestiune de timp, după ce la finele anului 2021 numărul de posturi ocupate din administrație era cu numai 4.200 mai mic raportat la decembrie 2010, iar ritmul în care crește personalul de la stat este unul accelerat, după cum a scris recent Profit.ro. Creșterea de 2,251 de posturi ocupate în martie este în linie cu media lunară de până acum a guvernului Ciucă, de 2.304/lună în primele trei luni de mandat, cel mai alert ritm de majorare a numărului de bugetari din ultimii cinci ani.
Ministerul Finanțelor estimează că îndatorarea statului se va situa la 49,4% din PIB la finalul acestui an, potrivit celor mai recente date, disponibile în Programul de convergență. Estimarea de 49,4% reprezintă o îmbunătățire față de cea din decembrie, când Finanțele prognozau în Strategia fiscal-bugetară o îndatorare de 49,8% pentru 2022. Optimismul Guvernului, în contextul în care datoria a trecut de 50% la început de an, posibil doar temporar, vine pe fondul reducerii prognozei de creștere economică de la 4,6%, nivel pe care a fost construit bugetul acestui an, la 2,9%.
Autoritatea Vamală Română (AVR) intenționează să ocupe prin concurs în acest an doar 150 de posturi, după ce la începutul anului, în contextul separării de ANAF, avea în plan să angajeze 350 de oameni. Restul de posturi ar putea fi ocupate de anul următor, în funcție de bugetul pe care ar urma să îl primească instituția. În martie, președintele, AVR, Bogdan Mihei, a declarat, pentru Profit.ro, că în ce privește recrutarea externă pentru cele 350 de posturi care erau promise la momentul respectiv, vrea să înceapă din aprilie pregătirea concursului. Vama ar vrea acum și un master la ASE care să pregătească personal vamal.
Peste 70% dintre contractele de muncă le asigură salariaților un venit lunar de până la 5.000 de lei brut (2.925 lei net), în timp ce veniturile foarte mari, de peste 20.000 de lei (peste 11.700 lei net), reprezintă circa 1,7% din totalul contractelor de muncă, potrivit calculelor Profit.ro pe baza datelor extrase de ANAF din raportările lunare transmise de angajatori. Potrivit acestor declarații fiscale, la finalul anului trecut numărul salariaților cu normă întreagă era de 5,51 milioane, iar cel cu normă redusă ușor peste 753.000.