Aproape 300.000 de firme riscă la acest moment să aibă dosare penale.
Guvernul a încheiat primele trei luni cu un deficit bugetar de 15,7 miliarde lei, mai mult cu peste 1 miliard comparativ cu 14,63 miliarde lei în aceeași perioadă a anului trecut. Ca pondere în Produsul Intern Brut (PIB), deficitul a înregistrat o scădere cu 0,05 puncte procentuale, de la 1,24% din PIB în ianuarie-martie anul trecut la 1,19%. Pentru a acoperi deficitul, diferența dintre cheltuielile mai mari și veniturile mai mici, Guvernul se împrumută, iar aceste împrumuturi sporesc datoria publică. Veniturile pentru primele trei luni sunt în urcare cu 21,3% față de anul trecut, în timp ce cheltuielile sunt și ele mai mari cu 19,2%. Se remarcă scădere încasărilor din impozit pe profit, cu 74%, creșterea veniturilor din TVA cu 39,3%, dar și majorarea costurilor cu dobânzile cu 61,4%, la 5,76 miliarde lei, în timp ce cheltuielile de personal nu s-au modificat semnificativ.
Până în prezent, proiectul de ordonanță pregătit de Finanțe nu a fost adoptat, nici la două luni după ce a fost prezentat pe site. Din informațiile Profit.ro, Ministerul Finanțelor a adus proiectului o serie de modificări în urma unor observații transmise de către Ministerul Justiției.
Sistemul eFactura va deveni obligatoriu de la 1 iulie în relația dintre firme și instituții ale statului, adică businesstogovernment (B2G), potrivit unor amendamente adoptate de Parlament, prin votul final al deputaților, la o ordonanță de urgență privind implementarea sistemului privind factura electronică. De asemenea, conform modificărilor, emiterea facturilor in eFactura va deveni obligatorie și în relația dintre firme (business2business -B2G), dar numai după ce România va obține în acest sens o derogare de la Comisia Europeană, așa cum a anunțat la Profit Tv directorul general în Ministerului Finanțelor Iulian Ardeleanu.
ANAF va primi asistență din partea administrației fiscale din Estonia pentru reforma activităților de control fiscal, inclusiv a cadrului instituțional și juridic al activităților structurilor de control, aceasta din urmă fiind unul dintre jaloanele pe care România le are asumate în cadrul Planului de Redresare și Reziliență (PNRR). Asistența Estoniei va fi furnizată printr-un proiect derulat prin intermediul lnstrumentului de Asistență Tehnică al Comisiei Europene, potrivit unui document al Ministerului Finanțelor.