Contabilii și specialiștii în resurse umane reclamă întârzieri la recuperarea banilor, iar asta în contextul în care multe firme au probleme financiare cauzate de restricțiile impuse anul trecut de stat pentru limitarea răspândirii coronavirus.
ANAF a anunțat organizarea de concursuri de recrutare de personal din sursă externă pentru peste 130 de posturi de execuție, în principal la regionala București. Acesta este primul concurs de recrutare de personal din sursă externă pentru ANAF începând din 2016, cu excepția unui concurs derulat în 2018 exclusiv pentru Vama Galați. ANAF pierde anual un număr semnificativ de angajați, prin pensionare și plecare voluntară, iar deficitul a fost acoperit în ultimii ani, în care concursurile au fost oprite, prin transferuri de personal de la alte instituții ale statului.
Guvernul a amânat până la 1 octombrie mutarea din cadrul ANAF în cadrul Ministerului Finanțelor a activității de soluționare a contestațiilor formulate împotriva actelor emise de către Fisc. Măsura este solicitată de mediul de afaceri de mai mult timp, pe considerentul că mutarea la Ministerul Finanțelor ar putea aduce un plus de obiectivitate la soluționarea contestațiilor. Executivul a aprobat în ședința de astăzi ordonanța care extinde termenul.
Inspectorii Direcției generale antifraudă fiscală, din cadrul ANAF, au investigat o rețea frauduloasă de șapte firme specializate în colectarea și reciclarea deșeurilor, ai căror organizatori au fraudat cu circa 3,5 milioane de euro (peste 17 milioane lei) bugetul statului.
ANAF a inițiat concursuri pentru ocuparea a 15 funcții de directori, dintre care 13 în centrala agenției și alte două la Direcția Generală a Marilor Contribuabili (DGAMC). Măsura vine în contextul în care în jur de jumătate dintre cele circa 2.000 de posturi de conducere din ANAF (directori și șefi serviciu, cam 10% din total angajați) sunt ocupate de mult timp prin numiri temporare pe perioade determinate, de obicei între una și șase luni. Concursuri de ocupare a funcțiilor vacante de conducere nu au avut loc de mai mulți ani, cel mai recent demers în acest sens fiind blocat în toamna lui 2019, odată cu schimbarea Guvernului. La momentul respectiv, Florin Cîțu, atunci ministru al Finanțelor, acum premier, a oprit concursurile pentru ocuparea a peste 100 de posturi de conducere, după cum a scris Profit.ro, cu intenția ca acestea să fie reluate la o dată ulterioară, în primăvara lui 2020.