Noul termen pentru depunerea în 2021 a declarației anuale privind beneficiarul real, de 1 octombrie, se aplică și societăților în cazul cărora intervalul de 15 zile de la aprobarea situațiilor financiare, în care erau obligate conform legislației anterioare să depună declarația, s-a încheiat înainte de intrarea în vigoare a OUG 43 din 27 mai a Guvernului, cea care a stabilit noul termen, potrivit unui răspuns Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) la o solicitare pe această temă, transmisă de Profit.ro.
Firmele care intră în procedură de faliment nu își pierd dreptul de a regulariza TVA dacă desfășoară în continuare operațiuni economice, inclusiv în scopul lichidării activelor, a hotărât Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) într-o speță în care lichidatorul unei societăți s-a îndreptat împotriva deciziei Administrației Județene a Finanțelor Publice Suceava (AJFP), adoptată ca urmare a intrării în faliment a societății, de a ajusta anumite deduceri ale taxei pe valoarea adăugată (TVA) efectuate de aceasta înainte de intrarea sa în faliment.
Guvernul pregătește un proiect de OUG pentru acordarea de sprijin la angajarea pe perioadă determinată de până la trei luni, pe parcursul verii. Proiectul, analizat de Profit.ro, prevede că statul va deconta până la 41,5% din câștigul salarial mediu brut pentru persoane angajate pe perioadă determinată, nu mai lungă de trei luni. Termenul limită de aplicare a acestei măsuri este 30 septembrie. De ajutor vor beneficia, probabil, industria HoReCa, dar și agricultura, ambele cu un grad ridicat de dependență de munca sezonieră pe perioada verii.
România a trimis la Bruxelles Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cu promisiuni pe baza cărora speră să obțină fonduri consistente, de ordinul miliardelor de euro, de la Comisia Europeană. Promisiuni pentru pensii, restructurarea companiilor de stat, fiscalitate, taxarea mașinilor, energie, debirocratizare, impozitarea muncii. Promisiuni avansate însă pe fondul unei realități paralele: România a rămas și anul trecut statul membru al Uniunii Europene care alocă cea mai mare parte din venituri, aproape 37%, pe salariile angajaților din sistemul public, potrivit calculelor Profit.ro pe baza datelor Comisiei Europene.
Emil Sămărtinean a fost numit astăzi în funcția de vicepreședinte al ANAF, potrivit unei decizii publicate în Monitorul Oficial. Sămărtinean a fost nominalizat pentru postul de vicepreședinte ANAF de către USR.