Recenta depreciere a leului în fața euro ajută la reducerea unor presiuni asupra economiei și nu reprezintă motiv de îngrijorare, a declarat premierul Florin Cîțu. Acesta a spus și că Guvernul monitorizează piața externă pentru a se împrumuta prin vânzarea de obligațiuni. Planul Guvernului prevede împrumuturi de circa 7-7,4 miliarde de euro pentru anul acesta.
Sprijinul direct acordat de la buget firmelor și populației în contextul pandemiei plasează România în a doua jumătate a unui clasament global, în care Fondul Monetar Internațional analizează 191 de state. Astfel, pe baza datelor de la finele lunii decembrie, România se află pe locul 124 în lume, poziție deloc onorantă, cu o evoluție negativă față de situația de la mijlocul lunii septembrie, când se afla pe locul 114. Infograficul de mai jos, realizat de FMI, arată că România, cu măsuri directe de la buget de 2,3% din PIB, sub un prag de 2,5% din PIB luat în calcul de FMI, se află în compania statelor din Africa și a câtorva țări din Asia, relevă date analizate de Profit.ro.
Casele de marcat ale contribuabililor pot fi conectate începând de astăzi la sistemul informatic al ANAF, a anunțat ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare. Un ordin al președintelui ANAF pentru conectarea caselor de marcat a fost publicat recent în Monitorul Oficial. Procedura efectivă de conectare va fi, însă, limitată de capacitatea firmelor care se ocupă de instalarea/service-ul aparatelor fiscale de a le conecta la sistemul online al ANAF, ținând cont și de restricțiile impuse de pandemie.
Guvernul a împrumutat în primele trei luni ale anului 26,7 miliarde de lei, după ce în martie a mai luat fonduri de 5,5 miliarde de lei de pe piața internă, de la bănci, investitori și populație. În februarie, suma împrumutată a fost semnificativ mai mare, de 12,9 miliarde lei. În anul 2020, statul a strâns suma de 163,8 miliarde lei (33,6 miliarde euro), un nou record, care include finanțările obținute prin emisiuni de obligațiuni, în lei și valută, pe piața internă și pe extern, precum și împrumuturile direct de la populație și pe cele contractate de la instituții financiare, precum BERD sau Banca Mondială. În 2019, pentru comparație, statul a atras per total suma de 91 miliarde lei.
Guvernul a înregistrat un deficit bugetar de 12,76 miliarde lei (1,14% din PIB), după primele două luni, în accelerare semnificativă față de ianuarie, când deficitul a fost de 3,69 miliarde lei (0,33% din PIB). În primele două luni ale anului trecut, deficitul a fost de 8,3 miliarde lei (0,79% din PIB). Ministerul Finanțelor afirmă că sume în valoare de 4,18 miliarde lei (0,37% din PIB) au fost lăsate, în ianuarie-februarie, în mediul economic prin rambursări de TVA, investiții și cheltuieli excepționale alocate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19. Veniturile au crescut cu 4,1% comparativ cu primele două luni ale anului trecut, perioadă care nu a fost afectată de pandemie, dar cheltuielile au urcat cu 11%, motivele principale fiind majorarea costurilor cu salariile cu 6,6%, precum și a celor cu asistența socială cu 16,8%.