Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a ordonat băncilor să emită noi grafice de rambursare pentru creditele în curs, astfel încât principalul datorat să fie rambursat în cote egale, ceea ce înseamnă trecerea de la anuități la rate descrescătoare, care sunt mai mari, deși conducerea Autorității susține contrariul. Mai mult, ANPC cere băncilor să ia măsuri “optime” pentru reducerea gradului de îndatorare a consumatorilor, în cazul în care acesta a depășit nivelul inițial. Într-o conferință de presă, plină de acuzații la adresa băncilor, conducerea ANPC a anunțat că au fost amendate alte 8 bănci, pe lângă cele 11 care au fost deja sancționate.
Banca pentru locuințe a Raiffeisen a obținut o decizie favorabilă de la Curtea de Apel București în litigiul cu Guvernul privind plata dobânzilor și penalităților de 151 de milioane de lei izvorâte din dosarul primei de stat.
OTP a scos la vânzare banca din România, potrivit mai multor surse din piață. Tranzacția ar urma să se facă în decursul următorului an.
Banca Națională a României se așteaptă la presiuni pe creșterea salariilor atât în privat, cât și la stat, pe fondul deficiențelor din piața muncii, arată minuta celei mai recente ședințe de politică monetară. Pe de altă parte, prognozele BNR privind o încetinire moderată a economiei au fost deja contrazise de cele mai recente date publicate de Statistică. Cursul de schimb stă sub pericolul deficitului extern, precum și sub cel al incertitudinii scăderii deficitului fiscal, mai arată banca centrală.
Un funcționar al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor critică dur decizia Autorității de a amenda 11 bănci pentru modul de calcul al dobânzilor la credite. Dumitru Manțu, de la Comisariatul Constanța, arată că rambursarea creditului în rate egale, așa cum se întâmplă în majoritatea cazurilor, este, fără discuție, legală și că emiterea de noi grafice de rambursare în rate egale de capital și dobândă ar fi ”vădit abuzivă și fără niciun fundament”.