Proiectul de OUG care ar fi exonerat peste 700.000 de români de la restituirea la buget a primelor de stat încasate în trecut în sistemul bauspar nu va mai putea fi aprobat de Executiv în ședința de marți, când a fost amânat din cauză că săptămâna aceasta nu avea toate avizele. Picat prin moțiune de cenzură, Guvernul Orban rămas interimar nu mai are voie să adopte ordonanțe de urgență. Un proiect similar fusese elaborat și de fostul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici, dar nu a mai apucat să fie aprobat de guvernul PSD anul trecut tot din cauza demiterii prin moțiune de cenzură.
BRD Groupe Societe Generale și compania Aramis Invest Group din Baia Mare au semnat un contract de credit în valoare de 54 de milioane de lei. Suma va finanța nevoile de capital de lucru ale companiei, precum și investițiile necesare pentru a crește și dezvolta activitățile de producție.
Ungurii de la OTP Bank și italienii de la Intesa Sanpaolo Bank au depus oferte indicative apropiate ca valoare pentru achiziția Garanti România, potrivit surselor Profit.ro. Interes pentru achiziție a manifestat și Banca Transilvania, liderul pieței locale după active, care a mai avut și în 2017 discuții pentru preluarea Garanti, dar neconcretizate nici atunci cu o ofertă.
CEC Bank va raporta un profit net de circa 400 milioane de lei pe 2019, potrivit rezultatelor preliminare neauditate, comunicate de bancă pentru Profit.ro, în creștere de două cifre față de 2018, avans reușit și la venituri operaționale, credite și depozite. Obiectivele bugetare au fost îndeplinite și la Eximbank. Este un context în care noul Guvern dorește să schimbe în mijlocul mandatului conducerea băncilor, numită în vremea fostului Executiv, dar suspendarea contractelor de mandat pentru neîndeplinirea obiectivelor nu va putea fi susținută dacă membrii comitetului de direcție vor refuza să semneze de bună-voie actele adiționale care le-ar reduce cu 40% indemnizațiile.
Deficitu contului curent al balanței de plăți a urcat la 9,924 miliarde de euro în perioada ianuarie - noiembrie 2019, de la 8,205 miliarde de euro în perioada similară din 2018, cea mai mare creștere fiind consemnată de balanța bunurilor, unde importurile au depășit exporturile cu 2,473 miliarde de euro. În același interval, și datoria externă a țării a crescut cu aproape 7% față de finele anului anterior, din cauza împrumuturilor tot mai mare făcute de Guvern, potrivit datelor anunțate de BNR.