OMV Petrom nu a mai exportat nicio tonă de gaz petrol lichefiat (GPL) în Ucraina începând cu 17 octombrie, data la care a intrat în vigoare noua legislație a Kievului prin care a interzis importurile de țiței și produse petroliere neînsoțite de documente de origine care să ateste proveniență non-rusă, susține presa ucraineană. Cum cea mai importantă companie de petrol și gaze din Europa a renunțat încă de peste un an să proceseze țiței rusesc, singura explicație este că noile reguli birocratice au descurajat compania românească să mai desfășoare această activitate, oricum marginală în portofoliul ei.
Companiile distribuitoare de carburanți au ieftinit în ultimele 24 de ore atât benzina, cât mai ales motorina, diferența de preț dintre cele 2 tipuri de combustibil coborând la 65 de bani/l, după ce la mijlocul lunii trecute sărise de 70 de bani/l, relevă date analizate de Profit.ro. Evoluția cotațiilor internaționale, care se apropie de minimele ultimei luni, este probabil principalul motiv al reducerilor de prețuri efectuate.
Cea mai importantă companie de petrol și gaze autohtonă, OMV Petrom, a achitat sau a raportat elemente speciale în valoare de 2,35 miliarde lei în primele 3 trimestre ale acestui an în contul contribuției de solidaritate pe țițeiul rafinat introduse de guvernanți în luna mai a acestui an pentru petrolul rafinat în 2022 și 2023. În absența acesteia, profitul companiei înainte de impozitare ar fi scăzut doar cu 46%, de la 10,8 miliarde lei la 5,8 miliarde lei și nu cu 70%.
Cea mai importantă companie de petrol și gaze autohtonă, OMV Petrom, a înregistrat un profit net de 1,6 miliarde lei în cel de-al treilea trimestru, în scădere cu peste 60% față de cel din aceeași perioadă a anului trecut, ca urmare a contribuției mai mici din partea tuturor segmentelor de activitate și a contribuției de solidaritate pe țițeiul rafinat, care s-a ridicat la 372 milioane lei. Pe primele 9 luni ale anului, profitul OMV Petrom a fost de 2,5 miliarde lei, cu peste 70% sub rezultatul din primele 3 trimestre ale anului trecut.
Producția zilnică de gaze a atins un nou nivel record al ultimului an, după finalizarea reviziei planificate a zăcămintelor Midia operate de cel de-al treilea producător autohton, Black Sea Oil&Gas (BSOG). Majorarea producției interne s-a simțit și pe piețele spot operate de Bursa Română de Mărfuri (BRM), unde prețurile au scăzut cu peste 12%.