Senatul a adoptat un proiect de lege care ar urma să facă posibilă restructurarea și chiar conversia în acțiuni a sumelor "acordate, în perioada stării de urgență, cu titlu de împrumut din venituri rezultate din privatizare înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului".
Datoria statului a crescut anul trecut cu 76,7 miliarde de lei (15,5 miliarde de euro) și a ajuns la 576,56 miliarde lei (116,5 miliarde euro), potrivit datelor Ministerului Finanțelor. În ultimii ani, datoria publică a crescut accelerat și a ajuns la un nivel de două ori mai ridicat comparativ cu 2016. Cele mai mari salturi ale datoriei statului au fost înregistrate începând din 2019, în contextul în care și deficitele bugetare au devenit tot mai ridicate.
Autoritatea Vamală Română (AVR) ar urma să încheie până la finele acestei luni preluarea personalului de la ANAF și să devină complet operațională, urmând ca din aprilie să inițieze procesul de organizare a concursurilor de recrutare externă de angajați, a declarat pentru Profit.ro președintele AVR, Bogdan Mihei. Etapele care trebuie parcurse pentru organizarea acestor concursuri se vor întinde, probabil, pe o perioadă între 30 și 60 de zile.
Importul de mărfuri necesare combaterii efectelor epidemiei de coronavirus va fi scutit de taxe și exonerat de TVA la import până la data de 30 iunie 2022, prevede un proiect de ordin pregătit de Ministerul Finanțelor. Ordinul, care include lista bunurilor care pot fi importate în regim de scutire, este necesar după ce România a cerut și a primit de la Comisia Europeană posibilitatea de a extinde această facilitate, care altfel ar fi expirat la finele anului trecut.
Direcția Generală Antifraudă Fiscală(DGAF), din cadrul ANAF, demarează o amplă acțiune de verificare a pieței combustibilului din România, la solicitarea ministrului Finanțelor, Adrian Câciu, solicitare transmisă în baza dispoziției date de prim-ministrul Nicolae Ciucă, privind activarea imediată a instituțiilor de control și verificare a situației generate de creșterea nejustificatã a prețurilor la carburanți. Anunțul Ministerului Finanțelor privind inițierea controalelor nu explică cum poate fi majorarea unui preț justificată sau nu, în contextul în care pe piața carburanților nu există plafonări ale prețurilor. Antifrauda derulează controale împreună cu ANPC și Consiliul Concurenței, iar acțiunile pe care le poate întreprinde par a fi cel mult de suport pentru aceste două instituții.